середа, 10 березня 2010 08:36

Встановлено причини вибуху в луганській лікарні

Встановлено причини вибуху в луганській лікарні

Завершено спеціальне розслідування обставин та причин групового нещасного випадку, який стався 18 січня в луганської лікарні N 7.

Як повідомили в інформаційному центрі Держгірпромнагляду, комісія з розслідування виявила, що причиною вибуху стало не тільки необережне використання кисневого балона, але і порушення технологій при його виготовленні і заправці.

У луганському Держгірпромнагляді зазначають, що в конструкції балона, який вибухнув було використано неприпустимий матеріал, який і спричинив вибух газокисневої суміші. Крім того, в балоні разом з киснем містився газ з високим вмістом вуглецю, а при заправці ємності було допущено грубе порушення технології: не було проведено скидання в атмосферу залишкового тиску газу і промивку балона.

Що стосується експлуатації балона, то і тут, згідно з висновками комісії, були допущені численні порушення.

Так, балони використовувалися безпосередньо в реанімаційних відділеннях лікарні, в той час як за правилами безпеки це категорично забороняється. Більше того, до обслуговування балонів були допущені особи, які не мають належної кваліфікації.

Через відсутність у комісії фактичних даних про місце заправки балонів (неможливо встановити документальним і експертним шляхом), Держгірпромнагляд звернувся до прокуратури з проханням провести слідчі дії щодо встановлення винних осіб у аварії з боку постачальників кисню.

Нагадаємо, 18 січня в лікарні N 7 в Луганську стався вибух кисневого балона, загинули 16 людей.

Щоб запобігти подібній трагедії в майбутньому, Держгірпромнагляд провів перевірку лікарень і станцій, на яких наповнюють кисневі балони. Виявилося, що грубі порушення в медичних установах мають системний характер. Провівши 1288 перевірок, інспектори вилучили майже 800 балонів з киснем, які знаходилися в приміщеннях лікарень, а експлуатацію ще близько 2,5 тис. довелося тимчасово призупинити через порушення правил безпечної експлуатації, інформували в Держгірпромнагляді.

Всього фахівцями Комітету виявлено 9 тис. 225 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці. До адміністративної відповідальності притягнуто 808 працівників, з них 284 - керівники лікувальних закладів.

Під час перевірок станцій, які наповнюють балони киснем, виявилося, що на території України тільки 24 станції мають відповідні ліцензії, які гарантують якість медичного кисню.

УНІАН, Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Встановлено причини вибуху в луганській лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі