пʼятниця, 20 жовтня 2023 11:34

В Україні запустять послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних

В Україні запустять послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних
У "Дії" планують запустити послугу "є-Бронювання". Фото: kyiv24.news

В Україні планують запустити послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних у додатку "Дія".

Прогнозують, що доступною вона стане до кінця року. Про це коментарі Forbes сказали у пресслужбі Мінекономіки.

За технічну частину впровадження послуги відповідає Мінцифри, а за регуляторну частину — Міністерство економіки. Постанову Кабміну, що регулюватиме "є-Бронювання", слід погодити з органами центральної влади, Пенсійним фондом, Державною податковою службою та зацікавленим бізнесом.

За допомогою "є-Бронювання" керівники підприємств зможуть дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Ця інформація стане доступною завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім найпоширеніших міфів про мобілізацію, в які вірять українці

Введення облікових даних конкретного працівника дасть змогу перевірити, чи підпадає він під бронювання, чи має дефіцитну військову спеціальність, чи потрібно йому оновити дані в ТЦК тощо. Якщо людина підпадає під усі критерії бронювання, вона отримає відстрочку від призову на військову службу на пів року.

А якщо дані потрібно уточнити, механізм передбачає можливість бронювання на один місяць. За цей час людина має звернутися у ТЦК та актуалізувати свої дані. Після цього компанія отримає можливість повноцінно забронювати такого працівника.

Заброньовані військовозобовʼязані отримуватимуть витяг із реєстру заброньованих осіб. Він міститиме QR-код, що зчитуватиметься, у тому числі під час перетинанню кордону.

У Мінекономіки наголошують, що версія механізму "є-Бронювання" поки неостаточна, до неї ще можуть внести деякі зміни.

Триває мобілізація військовозобов'язаних. Існують спеціальності, на які зараз великий запит у військових, а отже, громадян із ними можуть призвати першочергово. Зараз серед захисників дуже не вистачає танкістів, штурмовиків, піхотинців, артилеристів, операторів безпілотників, парамедиків та водіїв.

Прикордонники щодня затримують приблизно 20−30 осіб, які намагаються незаконно перетнути кордон. Близько 100-150 осіб отримують відмову у перетині кордону, повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Зараз ви читаєте новину «В Україні запустять послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі