вівторок, 23 серпня 2011 20:42

Україна може пишатися ЗНО та Болонським процесом - експерт

Україна може пишатися ЗНО та Болонським процесом - експерт

Є всього дві основні події у галузі освіти, якими ми можемо гордитися: зовнішнє незалежне оцінювання та приєднання до Болонського процесу. Так відповів на питання кореспондента Gazeta.ua "Чим може гордитися Україна?" голова громадської організації "Центр освітнього моніторингу" Павло Полянський.

"Найперше за значущістю і радикальністю запроваджень звісно, зовнішнє належне оцінювання. Воно було дуже оперативно введено. Наше суспільство сприйняло ЗНО настільки позитивно, як не сприймало ще жодну новацію у освіті. Проте на сьогодні я не впевнений у подальшій долі зовнішнього тестування, тому що є намагання применшити його роль", - сказав експерт.

На його думку, нинішні влада намагається, не скасовуючи ЗНО з політичних мотивів, зменшити його прозорість. Тому цю визнану суспільством процедуру вступу до вищих навчальних закладів можуть знівелювати.

"Друга вагома подія - це приєднання України до Болонського процесу. Долучення до освітнього загальноєвропейського простору для України знаходиться на рівні перспективи, інтеграція відбувається дуже болісно, непослідовно. Але це дуже важливий крок", - підкреслив Полянський.

Він зазначив, що саме приєднання України до Болонської декларації остаточно дало свого часу відповідь на те, яку модель освіти все-таки обирає Україна: східну, яку у нас сьогодні уособлює Росія, чи бере курс на загальноєвропейський освітній простір.

"Уже той факт, що на рівні політичного керівництва країни було прийнято рішення приєднатися до болонського процесу, дуже важливо, бо Україна обрала європейський вектор. Щиро скажу: ми не можемо казати, що цей курс реалізований або він йде так, як би хотілося. Проте, це дуже важливий політичний месседж. І за ним - майбутнє", - резюмував голова громадської організації.

Зараз ви читаєте новину «Україна може пишатися ЗНО та Болонським процесом - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі