четвер, 19 серпня 2010 11:14

У світовій кризі винні банкіри - Девід Рокфеллер

У світовій кризі винні банкіри - Девід Рокфеллер

Ключову роль у нинішній світовій фінансовій кризі зіграли банкіри, але у них були помічники, заявив в опублікованому сьогодні інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt відомий банкір Девід Рокфеллер.

"Звичайно, вони зіграли ключову роль. Недбала роздача кредитів, екзотичні фінансові продукти, які вони продавали своїм клієнтам. Це все є причиною фінансової кризи", - сказав Рокфеллер.

Однак, переконаний 95-річний американський банкір, не одні лише банкіри в цьому винні. У них були помічники: політики, іпотечні маклери, Федеральна резервна система США.

"На піку іпотечного буму віра в нерегульований вільний ринок в США лякала. Вона заступила для багатьох людей критичний погляд на реальність. Таке постійно відбувається, як нас вчить історія", - зазначив Рокфеллер, навівши за приклад тюльпаноманію в Голландії в ХVI столітті.

"Нинішня криза, напевно, буде не останньою. Вони будуть постійно відбуватися", - переконаний він. Кризи було неможливо уникнути, оскільки її "коріння лежить глибоко", але, "її можна було б послабити".

"ФРС слід було б вчасно - наприкінці 2007-початку 2008 року - підняти процентну ставку або, принаймні, зробити так, як ніби вони розглядають питання про її підвищення. Це б скоротило обсяги низькосортних кредитів. Однак вона цього не зробила, і тепер ми повинні жити з наслідками ", - вказав він.

Він додав, проте, що вірить, що "банкіри отримали уроки" з кризи, і що започаткована урядом США "фінансова реформа йде у правильному напрямку".

Рокфеллер вважає, що "глобалізація має хороші і погані сторони", і "в кінцевому рахунку, хороші сторони переважують, однак ми повинні працювати над тим, щоб скоротити погані, як, наприклад, забруднення навколишнього середовища".

Нагадаємо, дещо раніше експерти попередили, що світ очікує нову економічну кризу. Антикризові заходи мають безліч побічних ефектів.

NEWS ru.com
Зараз ви читаєте новину «У світовій кризі винні банкіри - Девід Рокфеллер ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі