пʼятниця, 12 січня 2024 09:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Російським окупантам вдається проводити планові ротації: аналітики назвали причини

Російським окупантам вдається проводити планові ротації: аналітики назвали причини
Російські загарбники можуть проводити ротації на фронті. Фото: ukrinform.ua

Російські загарбники можуть проводити планові ротації завдяки перевазі на Донбасі і відсутності тиску українських контрнаступів.

Нині російські війська утримують ініціативу на всій території сходу України. Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Відсутність українських контрнаступальних операцій знімає тиск на оперативне розгортання, який раніше частково обмежував здатність росіян проводити ротації", - зазначають експерти.

Аналітики припускають, що концентрація всіх боєздатних сухопутних військ РФ в Україні та постійні зусилля окупантів з розгортання сил можуть дозволити росіянам проводити в Україні планові ротації на оперативному рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські війська контратакували біля Куп'янська - нові карти боїв

Раніше експерти спостерігали боротьбу росіян за проведення ротацій на оперативному рівні з початку повномасштабного вторгнення РФ і до контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року. Із літа 2023 року ISW не спостерігав масових скарг з боку росіян на відсутність ротацій на всьому театрі бойових дій.

Здатність РФ генерувати сили зі швидкістю, що дорівнює російським втратам, надає окупантам можливість поповнювати підрозділи, які російське командування відкликало з лінії зіткнення через деградацію, а згодом повертати ці поповнені підрозділи на фронт.

При цьому аналітики зазначають, що окупанти не перехопили ініціативу на полі бою в Херсонській області. А частини і з'єднання, що діють поблизу українського плацдарму на лівому березі Дніпра, деградують, не докладаючи зусиль для проведення ротацій на оперативному рівні.

Аналітики припускають, що здатність РФ проводити ротації на оперативному рівні дозволить російським військам підтримувати загальний темп локальних наступальних операцій на сході України в найближчій перспективі. Однак, неясно, чи зможуть вони проводити ефективні ротації в довгостроковій перспективі або в разі інтенсифікації російських наступальних зусиль чи значної української контрнаступальної операції.

Сили РФ проводять в Україні переважно важкі піхотні атаки штурмовими групами, які не обов'язково потребують великої кількості техніки або високого рівня підготовки.

На думку аналітиків, бойовий потенціал окупантів в Україні з часом може погіршитися, тому, незважаючи на ротацію, російські військові не зможуть вести кілька значних наступальних операцій одночасно.

Російські загарбники продовжують атакувати українські позиції на різних ділянках фронту. Минулої доби найбільше ворожих атак українські війська відбили в районах Авдіївки та Мар'їнки. Про це вранці 12 січня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Загалом за добу на фронті відбулося 64 бойові зіткнення.

Зараз ви читаєте новину «Російським окупантам вдається проводити планові ротації: аналітики назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі