субота, 24 квітня 2010 10:44

"Мій батько стоїть вище цієї нагороди" - син Романа Шухевича

"Мій батько стоїть вище цієї нагороди" - син Романа Шухевича

Син Романа Шухевича Юрій має намір подати касацію на рішення Донецького апеляційного адміністративного суду про позбавлення Шухевича звання Героя України.

"Про існування позову Анатолія Соловйова я дізнався зі ЗМІ вже в нинішньому місяці, - розповів Gazeta.ua Юрій Романович, - Постарався познайомитися з матеріалами, знову ж таки - наскільки це можливо за допомогою ЗМІ. Але на цьому етапі вже не міг вступити третьою стороною в справу, хоча вона безпосередньо мене стосується ", - відзначив він.

Юрій Шухевич стверджує, що міг би приїхати на суд.

"Чомусь у справі про Степана Бандеру суд вважав за необхідне залучити онука як третю сторону, а зі мною нічого подібного не відбулося. Хоча я міг приїхати до Донецька і бути присутнім в суді. Упевнений, що суд незаконно виніс рішення, так як Соловйов не був пригнічений у своїх правах і не має найменшого відношення до справи про нагородження Романа Шухевича ".

Шухевич вважає, що інших героїв, які отримали звання посмертно, які не були громадянами України і, за логікою адвоката Оленцевича, повинні були позбавлені звання, ця процедура не торкнеться.

"Там, серед Героїв України є і ліквідатори чорнобильської аварії, і Берест, який поставив червоний прапор над Рейхстагом, і генерал Дерев"янко ... Але ця ініціатива затівалася не заради них, а щоб розібратися з політичними супротивниками. Процеси про позбавлення звання героїв Бандери і Шухевича - політичне замовлення ", - упевнений він.

Син командира УПА заявив, що не здивований рішенням суду в Донецьку.

"Я навіть не бачу причин для обурення. Так само і мій батько - стоїть вище цієї нагороди. Він зайняв, як і Бандера, своє місце в історії, яке не викреслити. А оцінка донецького суду виглядає як мишача метушня. Йде реставраційна хвиля в країні . І суд керується політичними настроями, а не буквою закону. У жовтні відмовив Соловйову, а зараз погодився з ним, я впевнений, не випадково. Не випадкова і та поспішність, з якою ухвалюються такі рішення - в один місяць ми отримали два "сенсаційних" рішення в Донецьку. І можна вже заздалегідь передбачити, яким буде рішення апеляційного адміністративного суду за скаргою онука Бандери на рішення про позбавлення Степана Бандери звання героя. Але, тим не менше, я оскаржу рішення, яке стосується мого батька ".

Юрію Романовичу 77 років, він живе у Львові. Пенсіонер, займається громадською діяльністю, має 2 дітей і 3 внуків.

Орден Романа Шухевича "Герой України" зберігається в музеї Романа Шухевича у Львові.

Зараз ви читаєте новину «"Мій батько стоїть вище цієї нагороди" - син Романа Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі