четвер, 08 квітня 2010 19:34

Президент Киргизії звинуватив у перевороті "зовнішні сили"

Президент Киргизії звинуватив у перевороті "зовнішні сили"

Президент Киргизії Курманбек Бакієв перервав мовчання і вийшов у радіоефір. Своє перше інтерв"ю після перевороту в Киргизії він дав російській радіостанції "Ехо Москви".

Дії опозиції Бакієв назвав "вакханалією". До того ж він заявив, що переворот не міг відбутися без впливу зовнішніх сил.

"Я не буду називати конкретну країну, але без зовнішніх сил таку скоординовану операцію провести практично неможливо", - підкреслив він.

Бакієв спростував інформацію про те, що він залишив країну. Він запевнив, що зараз перебуває на півдні республіки, але не уточнив свого місцезнаходження.

Повалений глава Киргизії заявив, що не визнає своєї поразку, але "не збирається воювати зі своїм народом". Він висловив переконання, що нова влада нездатна управляти країною, що стане очевидним за кілька днів. Таким чином Бакієв зізнався, що вирішив зайняти очікувальну позицію. Він визнав, що поки у нього немає важелів впливу на ситуацію в країні.

"Те, що відбувається, - це повне презирство конституції і законів. Я не можу вийти на телебаченні в ефір і сказати, що я думаю про те, що сталося" , - сказав він.

Бакієв додав, що продовжить керувати країною. Проте не уточнив, як він планує повернути собі владу.

"Як ви думаєте, як може президент, всенародно обраний глава держави, йти проти свого народу зі зброєю в руках? Що за безглуздя і дурість", - зазначив Бакієв.

Він також не вважає, що позбувся підтримки Росії. Так він прокоментував телефонну розмову Володимира Путіна з тимчасовим прем"єром Киргизії Розою Отунбаєвою, за підсумками якої російський прем"єр запропонував надати допомогу в нормалізації обстановки в республіці.

"Я не думаю, що Москва мене залишила. Це зовсім не так. Нагадаю, що Путін мені перший подзвонив у 2005 році. Після цієї народної революції, яка пройшла без кровопролиття і людських жертв. Він тоді подзвонив мені і запитав: як допомогти і чим допомогти? Я сказав: "Дякую. Ми намагатимемося самотужки розібратися ", - повідомив Бакієв.

Раніше Курманбек Бакієв зв"язався з місцевими ЗМІ за допомогою електронної пошти. Він попередив опозицію, що вона понесе відповідальність за те, що відбувається.

6 квітня в Киргизії почалися масові заворушення, що призвели до повалення чинної влади. 8 квітня в країні було створено тимчасовий уряд, який очолила лідер опозиції Роза Отунбаєва. На бік цього уряду перейшли армія і міліція.

В результаті заворушень в Киргизії, за останніми даними, загинули щонайменше 75 осіб. Більше тисячі людей отримали поранення. Обстановка в країні залишається напруженою.

"Эхо Москвы"

Зараз ви читаєте новину «Президент Киргизії звинуватив у перевороті "зовнішні сили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі