середа, 19 червня 2024 10:15

Революційне оновлення HIMARS - США та Німеччина створили нову РСЗВ

Революційне оновлення HIMARS - США та Німеччина створили нову РСЗВ
Американські та німецькі фахівці розробили нову РСЗВ GMARS. Фото: itc.ua

Американські та німецькі розробники створили новітню ракетну систему залпового вогню GMARS.

За один залп вона вистрілює більшу кількість ракет, ніж HIMARS, які вже є на озброєнні ЗСУ. Нова система, яка буде готова до продажу у 2025 році, відрізняється також більшою рухливістю. Про це повідомляє Newsweek.

Установка може швидко від'їжджати з місця роботи й уникає контрударів. Видання зазначає, що GMARS - це революційне оновлення HIMARS, застосування якого можна описати словами "стріляй і тікай".

Між обома системами є багато спільного. Вони обидві повністю інтегровані до боєприпасів НАТО, високомобільні і можуть перевозитись залізницею або їхати дорогами самостійно. Однак нова РСЗВ відрізняється від попереднього варіанту. Крім збільшеної удвічі кількості зарядів - з шести до дванадцяти - є й інші унікальні характеристики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія найближчим часом передасть Україні далекобійні ракети Storm Shadow - ЗМІ

Видання наводить основні відмінності між новою та старою системами, створеними компанією Rheinmetall:

кількість екіпажу - HIMARS обслуговує три бійці, а GMARS - двоє;

кількість ракетних блоків - 6 проти 12;

швидкість - 85 км/год проти 100 км/год;

дальність - 300 км проти 700 км;

захист кабіни - підсилений;

система заряджання - у нової системи є вбудований кран, тобто не потрібні додаткові машини супроводження і це "підвищує експлуатаційну готовність".

На порталі Rheinmetall перелічені снаряди, якими може стріляти нова РСЗВ GMARS: GMLRS (дальність понад 70 км), ER GMLRS (150 км), ATACMS (300 км), PrSM (понад 400 км).

За словами розробників, вони вже мають замовників з п'яти країн світу, які готові придбати вдосконалену установку. Водночас, поки невідомо, чи є серед них Україна.

На відео, розміщеному у YouTube-каналі розробників, показано, як один боєць за допомогою вбудованих механізмів здатен самостійно зарядити новітню РСЗВ.

Американська військово-промислова компанія Northrop Grumman планує виробляти в Україні боєприпаси середнього калібру у межах угоди про спільне виробництво. Northrop вважається одним із найбільших у світі виробників зброї.

Підприємство працює в галузі електроніки та інформаційних технологій, а також у суднобудуванні й авіакосмічній галузі.

Зараз ви читаєте новину «Революційне оновлення HIMARS - США та Німеччина створили нову РСЗВ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі