субота, 21 квітня 2012 13:35

Понад 200 київських родин хочуть виселити через будівництво "Київ-Сіті"

Понад 200 київських родин хочуть виселити через будівництво "Київ-Сіті"
Так можуть виглядати північні Осокорки після їхньої забудови. Один із проектів "Київ-Сіті". Фото: delo.ua

Нещодавно міська влада назвала найвірогіднішим місцем будівництва нового ділового центру столиці "Київ-Сіті" північні Осокорки. Аби звільнити це місце для нового бізнес-центру, звідти треба переселити мешканців із понад 200 приватних домоволодінь.

На вказаній ділянці нині знаходиться чотири вулиці: Осокорська, Зарічна, Іжевська і Трускавецька. Тамтешні мешканці проживають у приватних одно- або двоповерхових будинках без централізованого опалення, каналізації та з перебійною подачею електрики. Попри це, більшість городян не збираються залишати свої домівки.

"Куди я звідси поїду!? Живу тут усе життя, вже понад 70 років. Звісно, опалення, газу немає, самі возимо балони, але це ж майже центр Києва", – обурюється Галина Пилипівна, що проживає на вул. Трускавецька, 6.

Інші мешканці цієї вулиці та сусідньої Іжевської також не хочуть переселення.

"Ми проти! Тут наші батьки і діди жили. У нас тут і земельні ділянки, і озеро поряд, нікуди переселятися не хочемо", – ледь не в один голос заявили місцеві жительки-пенсіонерки Наталія Афанасівна, Євдокія Михайлівна та Любов Степанівна.

Проте серед опитаних є і такі, що не проти переїхати в більш вигідне місце. Кажуть, що це залежить від пропозиції, яку їм надасть міська влада або інвестори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві збудують бізнес-центр на 30 тисяч робочих місць

За словами головного архітектора міста Сергія Целовальника, перед інвесторами, які візьмуться за реалізацію цього проекту, буде стояти завдання викупити будинки, компенсувати людям житло і їхнє майно. Вартість однієї земельної ділянки разом із будинком становить від 300 тис. доларів.

На думку Целовальника, такі затрати виправдані, адже Княжий затон – дуже зручний: там дві станції метро, "вилітна" магістраль на міжнародний аеропорт "Бориспіль", близькість до Дніпра, прекрасні види на правобережний центр Києва і значна територія – 180 га.

Загалом же столична адміністрація визначила п'ять можливих земельних ділянок для реалізації проекту "Київ-Сіті": Осокорки-Північні (150 га), в районі Одеської площі (240 га), Нижньої Телички (160 га), о. Вирлиця (110 га) та на Дніпровській набережній (140 га).

Будівництво міжнародного ділового центру "Київ-Сіті" може розпочатися в жовтні-грудні 2014 року. Про це головний архітектор міста сказав під час Київського інвестиційного форуму, де цей проект було визначено як один із пріоритетних. Його будівництво оцінено у $1-2 мільярди.

Зараз ви читаєте новину «Понад 200 київських родин хочуть виселити через будівництво "Київ-Сіті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі