неділя, 25 квітня 2010 16:42

Наступний ісландський вулкан буде у 10 разів потужніший

Наступний ісландський вулкан буде у 10 разів потужніший

Вулканологи і президент Ісландії попереджають, що виверження другого ісландського вулкану на ім"я Катла буде набагато потужнішим за виверження його сусіда - вулкану Ейяфьятлайокудль.

"Я не здивуюся, якщо Катла вибухне вже в наступному році, але те, як це вплине на північну Європу, буде залежати від напрямку вітру", - розповів в інтерв"ю газеті "The Independent" професор Білл Макгуайр з Лондонського університетського коледжу.

Макгуайр, який працює в британському антикризовому штабі "Cobra", повідомив, що Катла в 10 разів більша за Ейяфятлайокудль і має значно більший кратер, який зараз вкритий льодовою шапкою. Комбінація талого льоду з лавою викличе вибух і викиди попелу в атмосферу.

Побоювання Макгуайра розділив також професор Джон Девідсон з університету в Даремі, відзначивши, що в минулому виверженню Катли вже передував спалах сусіда. Він нагадав, що Катла зазвичай спалахує приблизно раз на 100 років, а останнє виверження сталося в 1918 році.

Президент Ісландії Олафур Грімссон в інтерв"ю BBC назвав останнє виверження вулкану лише "невеликою генеральною репетицією" перед виверженням Катли. За його словами, неможливо передбачити, коли це станеться.

Таким чином, європейським урядам і авіакомпаніям, на його думку, зараз слід взятися за вивчення того, як хмари вулканічного попелу шкодять двигунам літаків, і як цього уникнути.

Нагадаємо, що виверження вулкану Ейяфьятлайокудль завдало світовим авіаперевізникам збитків у 1,3 мільярди євро через хмари попелу, які могли призвести до зупинки реактивних двигунів літаків.

Gazeta.ua за матеріалами Tvn24

Зараз ви читаєте новину «Наступний ісландський вулкан буде у 10 разів потужніший». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі