понеділок, 14 вересня 2009 13:45

КНДР пригрозила провести третє ядерне випробування

КНДР пригрозила провести третє ядерне випробування
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ір пригрозив провести третє ядерне випробування, якщо США і міжнародне співтовариство активізують санкції проти КНДР.

Про це повідомляють південнокорейські ЗМІ із посиланням на неурядову організацію "Відкритого радіо для Північної Кореї".

Зокрема, керівник КНДР закликав місцевих партійних і військових лідерів "бути повними рішучості провести третє і більш потужне ядерне випробування, якщо замість налагодження діалогу з Північчю США вдадуться до посилення санкцій".

Водночас, Кім Чен Ір підкреслив можливість відновлення шестисторонніх переговорів щодо ядерної проблеми КНДР за умови початку прямого діалогу між Пхеньяном і Вашингтоном.

Нагадаємо, перше підземне випробування ядерного пристрою КНДР провела 9 жовтня 2006 року. Після цього Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, що обмежує поставки Пхеньяну продукції та технологій, які можуть використовуватися у військових цілях, зокрема, для збагачення урану. Північна Корея зі свого боку обіцяла відмовитися від ядерних озброєнь, як тільки перестане відчувати загрозу з боку США.

25 травня КНДР провела друге ядерне випробування, потужність випробуваного ядерного пристрою склала від 10 до 20 кілотонн. У відповідь Рада безпеки ООН прийняла резолюцію з новими санкціями проти Північної Кореї, в якій засуджуються дії Пхеньяну і вказується на неможливість отримання нею статусу ядерної держави, повідомляє Эхо Москвы.

Зараз ви читаєте новину «КНДР пригрозила провести третє ядерне випробування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі