середа, 21 січня 2009 12:17

Китайське телебачення піддало цензурі інавгураційну промову Обами

Під час прямої трансляції інавгураційної промови Барака Обами по китайському телебаченню з неї зникли слова про комунізм і дисидентський рух, повідомляє AFP. Цензурі також піддався і опублікований друкарський переклад виступу американського президента.

Побоювання китайської влади викликав заклик Обами пригадати, що попередні покоління "скидали комунізм і фашизм не тільки силою зброї, але також твердими переконаннями і об"єднанням в міцні союзи". Піддалося цензурі й звернення до правителів деяких держав, які "тримаються за владу за допомогою корупції та обману, змусивши замовкнути незгодних". "Знайте, - сказав Обама, - що ви знаходитесь на невірній стороні історії, але ми готові протягнути вам руку, якщо ви розтиснете кулак".

Агентство уточнює, що в "незручних" для влади місцях промови трансляція уривалася і в кадрі замість американського президента з"являвся китайський ведучий. В той же час англомовна China Daily, орієнтована в основному на іноземну аудиторію, опублікував промову Барака Обами без купюр.

Раніше вже неодноразово наголошувалися випадки спотворення китайськими державними ЗМІ виступів іноземних політичних діячів. Так в 2004 році з виголошеної в Шанхаї промови віце-президента США Діка Чейні зникли слова про політичні свободи, а в 2003 році під час редакторської правки з книги Хіларі Клінтон були викреслені згадки подій на площі Тяньаньмень та інші епізоди, після чого від видання мемуарів довелося відмовитися, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Китайське телебачення піддало цензурі інавгураційну промову Обами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі