середа, 05 травня 2010 11:45

Існує можливість заглушити нафтову свердловину в США атомним вибухом

Існує можливість заглушити нафтову свердловину в США атомним вибухом

Експерти повідомили, що існує можливість заглушити нафтову свердловину в Мексиканській затоці за допомогою атомного вибуху. Однак, застосувати цей варіант неможливо через міжнародну заборону на проведення ядерних вибухів, хоча з технічної точки зору це - реальний проект

Після аварії на нафтовій платформі в Мексиканську затоку щодня виливається близько 800 тонн нафти, і влада США назвала це найбільшою екологічною катастрофою в своїй історії. Фахівці поки не можуть зупинити витік нафти, і деякі експерти почали обговорювати ідею за допомогою підземного ядерного вибуху змістити геологічні пласти і таким чином "заткнути" свердловину.

"Ядерні вибухи в світі заборонені. Але в принципі використання подібного вибуху для заглушення нафтової свердловини можливе. Однак для цього потрібно дуже ретельно продумати весь проект і найголовніше - забезпечити його повну безпеку, виключивши вихід радіоактивних продуктів в океан. В реалізації подібного проекту необхідно проявити величезну обачність ", - розповів в інтерв"ю "РИА Новости" перший заступник генерального директора "Гідроспецгеологіі", заслужений геолог Росії Марк Глинський.

За словами Глинського, ще один шлях заглушити свердловину - буріння похилої свердловини до аварійного ствола для подальшого відкачування по ній нафти. Однак цей спосіб займе значний час і немає досвіду подібних операцій на глибині близько 1,5 кілометра.

Директор міжнародного центру з екологічної безпеки Мінатома РФ, Альберт Васильєв нагадав, що в Радянському Союзі було проведено п"ять ядерних вибухів для заглушення аварійних газових фонтанів на свердловинах.

Два вибухи були в Узбекистані, один в Туркменії (на родовищі "Майське"), четвертий вибух був на Україні, де через близькість населеного пункту використовували малопотужний ядерний заряд менше 4 кілотонн. П"ятий вибух здійснили в гирлі Печори.

"Американці, до речі, теж займалися ядерними вибухами, але фонтани вони не гасили. Їхня програма мирних ядерних вибухів була набагато менше нашої", - додав Васильєв.

РИА-Новости
Зараз ви читаєте новину «Існує можливість заглушити нафтову свердловину в США атомним вибухом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі