пʼятниця, 21 серпня 2009 12:30

Героїнових наркоманів лікуватимуть ... героїном

Героїнових наркоманів лікуватимуть ... героїном

Канадське дослідження показало, що терапія героїнової залежності власне героїном а не метадоном підвищує ефективність лікування і зменшує кількість протиправних дій, повідомляє Bloomberg.

Ідея використання героїну (діацетілморфіна, діаморфіна) для реабілітації наркоманів полягає в тому, що наркоманові не доводиться порушувати закон, купуючи наркотик на вулиці. Вироблений на заводі героїн чистий від домішок і має постійну концентрацію на відміну від "вуличного". Ін"єкції при цьому робить одноразовим шприцом кваліфікований медпрацівник. Це різко знижує ймовірність передозувань, зараження ВІЧ, вірусними гепатитами й іншими інфекціями, а також зменшує кількість правопорушень, пов"язаних з наркотиками.

В експерименті вчених з Університету Британської Колумбії у Ванкувері взяли участь 226 осіб, які давно страждають на героїнову залежність, і яким не допомагали інші методи лікування. Частині з них був призначений метадон в таблетеках, решті - героїн в ін"єкціях.

Через 12 місяців програму реабілітації добровільно продовжували 101 з 115 (87,8 відсотка) наркоманів, що отримували героїн, і лише 60 з 111 (54,1 відсотка) тих, хто отримував метадон. У "героїновій" групі також сильніше знизилося споживання "вуличного" наркотика - 67 проти 47,7 відсотка - і розміри витрат на нього - 320 доларів проти 400 в "метадонової" групі. До лікування кожен учасник експерименту купував у вуличних дилерів героїн на суму в середньому 1 200 доларів.

В той же час, серед тих, хто отримував героїн відбулося 10 випадків передозування і 6 випадків судом, чого не спостерігалося у групі, яка приймала метадон.

Робота канадських авторів підтверджує результати попередніх європейських досліджень. Проте вчені вважають, що дозволу на лікування наркоманії героїном в Канаді можуть перешкодити нелегальний статус наркотика і традиційне негативне відношення до нього керівних органів. Проте, недавно замісна терапія героїном була схвалена у ряді європейських країн - Німеччині, Іспанії, Нідерландах, Швейцарії і Швеції.

Зараз ви читаєте новину «Героїнових наркоманів лікуватимуть ... героїном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі