четвер, 17 лютого 2011 09:40

Архімандрит Московського патріархату говорить про необхідність визнання таїнств "розкольників"

Архімандрит Московського патріархату говорить про необхідність визнання таїнств "розкольників"

У середу, 16 лютого, ректор Ужгородської богословської академії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) архімандрит Віктор (Бедь) заявив, що для подолання церковного розколу в Україні УПЦ МП має визнати таїнства Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) і Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) .

Про це пише "Комерсант-Україна".

В УПЦ КП і УАПЦ вітають такий заклик, а в УПЦ МП відзначають, що думка архімандрита не є позицією всієї церкви.

Як заявив ректор Ужгородської богословської академії УПЦ МП Віктор (Бедь), "першим кроком і ефективним методом" примирення з УПЦ КП і УАПЦ має стати "визнання Української православної церквою Московського патріархату таїнств, що чиняться священиками УПЦ КП і УАПЦ".

"Подібно до того як Російська православна церква і УПЦ МП визнають таїнства Російської старообрядницької, Римсько-католицької, Старокатолицької та Лютеранської церков", - уточнив архімандрит Віктор (Бедь). - Як він пояснив, "мова йде тільки про пропозицію, а рішення буде прийматися колегіально всією церквою".

Як відомо, в УПЦ МП вважають недійсними обряди, що здійснюються в УПЦ КП та УАПЦ, зокрема хрещення та вінчання. Якщо віруючі цих церков переходять в УПЦ МП, то ці обряди, як правило, повторюються, проти чого виступають представники УПЦ КП і УАПЦ.

В Українській православній церкві Київського патріархату до заявами архімандрита поставилися зі стриманим оптимізмом. "Дуже добре, що архімандрит Віктор бере на себе сміливість пропонувати щось конкретне. Хотілося б думати, що ті, хто відповідає за переговори, почули його слова, оскільки за 20 останніх років у цьому напрямку нічого кардинально не змінилося", - зазначив глава інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря).

Нагадаємо, у вересні 2009 року синод УПЦ МП прийняв рішення про створення комісії з ведення діалогу про єдність з УПЦ КП і УАПЦ.

Схожої позиції дотримуються в УАПЦ. Прес-секретар УАПЦ протоієрей Євген Заплетнюк вважає, що автокефальна церква "може тільки вітати заяви отця Віктора". "В УПЦ МП велика частина людей розуміє, що, наприклад, перехрещування дітей є величезним гріхом, оскільки за канонами такі таїнства можуть відбуватися тільки один раз, - заявив він. - Прикметно, що цю заяву зробив не простий священик, а представник вченого духовенства. Сподіваюся, що за допомогою таких сміливих слів думка про неприпустимість повторення таїнств пошириться серед всієї УПЦ МП ".

Втім, у неофіційних бесідах представники УАПЦ відзначають, що керівництво УПЦ МП навряд чи прислухається до заяв архімандрита. Як повідомив учора прес-секретар глави УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко, ректор висловлює особисту думку, яка не збігається з позицією церкви. "Крім того, отець Віктор не є людиною, що приймає рішення, - сказав він.-Говорячи про визнання таїнств, ми відкладаємо на друге місце розмову про єдину церкви. А потрібно вести діалог про єдність".

Директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський переконаний, що "пропозиція отця Віктора якраз і є прикладом того, як треба вести діалог".

"Зараз Російська православна церква і реакційна частина УПЦ МП не хочуть діалогу з УПЦ КП і УАПЦ. У них одна позиція - "На коліна! Покайтеся!". Але такими методами церковні питання не вирішують", - пояснив Антошевський.

Нагадаємо, раніше патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет розповів про плани з ліквідації КПК КП. Поки що є небагато випадків переходу священиків Київського патріархату до Московського, але бесіди проводяться.

Згодом, секретар глави УПЦ Московського патріархату митрополита Володимира Олександр Драбинко заявив, що рано чи пізно Українська православна церква Київського патріархату зникне.

Глава прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов пізніше заявив, що патріарх Філарет "горітиме в пеклі".

Зараз ви читаєте новину «Архімандрит Московського патріархату говорить про необхідність визнання таїнств "розкольників"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі