вівторок, 02 липня 2024 11:52

Як зменшити рахунки за електроенергію влітку: ключові поради від Yasno

Як зменшити рахунки за електроенергію влітку: ключові поради від Yasno
Поради, як зменшити рахунки за електроенергію Фото: yasno

Літня спека може змусити нас шукати способи, як охолодити будинок і водночас зменшити витрати на електроенергію.

Ось кілька ефективних методів, які допоможуть створити комфортну прохолоду без значних витрат. Порадами поділився портал Yasno.

Замислюючись над придбанням нового кондиціонеру, обирайте інверторний. Він не вимикається, коли досягає заданої температури в приміщенні, а переходить у режим зниженої потужності. Так довше підтримується температура, і споживається менше електроенергії.

Щільно зачиняйте вікна та двері (навіть міжкімнатні), коли працює кондиціонер. Тоді не доведеться витрачати зайві кіловат-години на охолодження вулиці і приміщень, де ви майже не проводите час.

Встановіть жалюзі або заклейте вікна спеціальною плівкою, щоб віддзеркалювати тепло і світло. Також можна встановити над вікном тіньовий козирок – тоді приміщення буде не так сильно нагріватись і для охолодження знадобиться менше часу кондиціонування.

Періодично робіть вологе прибирання - воно додатково охолоджує кімнати та дозволяє рідше вмикати кондиціонер.

Користуйтесь наявними екофункціями свого кондиціонера. Наприклад, уночі переводьте пристрій в режим "Sleep". Він знижує рівень шуму і витрати електроенергії на підтримку комфортної температури.

Регулярно очищуйте кондиціонер і заправляйте охолоджувачем – це сприяє тривалій роботі пристрою за визначеними параметрами енергоспоживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трюк з вологими рушникам врятує будинок в літню спеку: що треба зробити

Добре кондиціонуйте повітря в оселі, щоб попередити надмірні витрати електроенергії іншими побутовими приладами. Бо, наприклад, холодильник може вдвічі збільшити енергоспоживання, коли температура в приміщенні перевищує 30 °C.

Якщо встановлено двозонний лічильник, за можливості вмикайте найбільш енергомісткі прилади в період з 23:00 до 07:00, бо за спожиту в ці години електроенергію можна сплачувати 50% за "нічним" тарифом. А за умови, що деякі прилади (холодильник, кондиціонер чи бойлер) можуть працювати цілодобово, двозонний лічильник дає ще відчутнішу економію на рахунках.

Є ряд причин, чому варто вимикати побутові прилади з розетки на ніч або коли йдете з дому. В першу чергу, це допоможе економити енергію.

Багато електричних приладів у режимі очікування (standby) споживають енергію, навіть коли вони не використовуються. Відключення їх від розетки допоможе уникнути зайвого споживання електроенергії та зменшити рахунки. Особливо у воєнний час і якщо враховувати ціни на електроенергію.

Тому потрібно лише виробити одну єдину звичку. Потрібно не тільки натискати кнопку "OFF", але й виймати вилку з розетки.

Зараз ви читаєте новину «Як зменшити рахунки за електроенергію влітку: ключові поради від Yasno». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі