середа, 12 червня 2024 16:22

Дев'ять приладів, які треба вимикати з розетки після користування

Дев'ять приладів, які треба вимикати з розетки після користування
Перелік приладів, які краще вимикати, якщо ними не користуєтесь Фото: pinterest

Є ряд причин, чому варто вимикати побутові прилади з розетки на ніч або коли йдете з дому. В першу чергу, це допоможе економити енергію.

Багато електричних приладів у режимі очікування (standby) споживають енергію, навіть коли вони не використовуються. Відключення їх від розетки допоможе уникнути зайвого споживання електроенергії та зменшити рахунки. Особливо у воєнний час і якщо враховувати ціни на електроенергію.

Тому потрібно лише виробити одну єдину звичку. Потрібно не тільки натискати кнопку "OFF", але й виймати вилку з розетки.

Gazeta.ua розповість, які прилади треба не забувати вимикати з розетки.

Які пристрої вимикати з розетки

Зарядки для телефону та подовжувачі

Навіть коли зарядка підключена до телефону, але не заряджає його, вона все ще споживає електроенергію. Адже такий зарядний пристрій підтримує ваш прилад на позначці 100%. Це не лише шкодить батареї електроприладу, а також може вивести з ладу сам "зарядник".

Ноутбук та комп'ютер

Ноутбук та комп'ютер у режимі очікування споживають енергію, навіть якщо не використовується. Ці електроприлади зовсім не обов'язково тримати ввімкненими постійно, особливо вночі, поки людина спить. Однак, такими діями ви зможете уникнути зайвого споживання електроенергії, що веде до економії.

Якщо ноутбук підключений до мережі безперервно, це може вплинути на тривалість життя батареї через постійне заряджання, що може спричинити зменшення її ємності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати ноутбук до відключень світла: поради, які допоможуть заощадити заряд батареї

Телевізор

Вимкнули телевізор, одразу ж витягніть вилку. Цей пристрій просто "з'їдає" електроенергію у вимкненому стані.

Багато телевізорів в режимі очікування все ще витрачають певну кількість енергії, навіть коли вони не використовуються. Тому, вимкнення телевізора з розетки допоможе уникнути цього зайвого споживання електроенергії.

Крім того, ця легка дія сприятиме подовженню терміну служби телевізора, особливо якщо ви живете в районі з нестабільною електромережею або частими перепадами напруги.

Мікрохвильова піч, тостери, електрочайники, кавоварки

Цей пристрій має дисплей. Він постійно працює. І на його функціонування витрачається чимало енергії. Як тільки розігріли їжу у мікрохвильовій печі, вимкніть пристрій з розетки. Тоді дисплей не зможе пожирати електрику.

Багато кухонних приладів, таких як мікрохвильові печі, кавоварки, тостери, електрочайники чи інші електроприлади, витрачають енергію навіть тоді, коли вони не використовуються. Їх варто вимикати з розетки на ніч, щоб уникнути зайвого споживання електроенергії та зменшити рахунки.

Але перед вимкненням кухонної техніки з розетки на ніч, обов'язково перевірте інструкцію приладу та врахуйте її основні функції. Адже деякі виробники посудомийних та пральних машин зазначають, що цю техніку не варто вимикати з мережі одразу по закінченню роботи. Багато з цих приладів мають функцію сушки або вентиляції після завершення циклу миття чи прання, що може допомогти уникнути утворення плісняви чи неприємного запаху, особливо в пральних машинах.

Витрати енергії деяких приладів в режимі очікування

За даними Державної інспекції енергетичного нагляду України, низка приладів споживає значну кількість електричної енергії на місяць в режимі очікування:

телевізор - близько 9 кВт*год,

комп'ютер - 3,6 кВт*год,

музичні центри - близько 8 кВт*год,

лазерний принтер - 2.9-3.6 кВт*год,

мікрохвильова піч з таймером - 2.1 кВт*год.

Загальне споживання електроенергії побутовими приладами у режимі очікування, або так званому "режимі сну", може становити приблизно 350-400 кВт*год щорічно.

Через ракетні обстріли з боку Росії українці живуть в умовах постійних відключень світла.

Коли світло постійно відключають, однією з серйозних проблем є неможливість зарядити повністю телефон. Gazeta.ua розповість, як зарядити телефон за відсутності електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Дев'ять приладів, які треба вимикати з розетки після користування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі