вівторок, 09 січня 2024 17:53

Назвали найкориснішу рибу, яку треба їсти хоча б двічі в тиждень

Назвали найкориснішу рибу, яку треба їсти хоча б двічі в тиждень
Лосось визнали найкориснішою рибою Фото: pinterest

Лосось знаходиться на першому місці за користю для здоров'я.

Ця риба містить жирні кислоти омега-3, яких більше, ніж у будь-якій іншій їжі, за винятком інших жирних риб, таких як оселедець та сардини, пише The New York Times.

Професор і директор Інституту продуктів харчування в Університеті Тафтса Даріуш Мозаффарян провів дослідження і дійшов висновку, що споживання омега-3 жирних кислот з морепродуктів пов'язане зі зниженням частоти інсультів та серцевих захворювань. Ці жирні кислоти зменшують жорсткість артерій, що пов'язано з високим кров'яним тиском, а також мають протизапальну дію, яка може захистити від ожиріння та діабету 2 типу.

Омега-3 необхідні для розвитку мозку в ранньому віці, і нові дані свідчать про те, що регулярне їх вживання може захистити від вікового зниження когнітивних функцій і нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Хоча людський організм здатний виробляти деяку кількість омега-3 самостійно, вживання продуктів з високим вмістом цих жирів забезпечить організму і мозку те, що їм потрібно, сказав він. Американська асоціація серця рекомендує з'їдати порцію риби (особливо жирної, наприклад лосося) по 85 грам не рідше двох разів на тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не тільки шоколад: вісім продуктів, які швидко відновлять нервову систему під час стресу

Лосось містить і інші поживні речовини, такі як білок, селен і йодид, які можуть підтримувати або посилювати корисний вплив цих жирів.

"Зазвичай основна увага приділяється омега-3, але саме весь комплекс робить лосося таким корисним", - сказав Метью Спраг, викладач дієтології в Інституті аквакультури університету Стерлінга.

Якщо регулярно їсти жирну рибу, наприклад, лосось чи тунець, можна підтримати здоров'я мозкової тканини і психічне благополуччя. При цьому потенційно зменшиться тривога і депресія. Вони багаті жирами омега-3, зокрема ейкозапентаєновою кислотою (ЕПК) та докозагексаєновою кислотою (ДГК), які дуже корисні для мозку.

Жири омега-3 також містяться в рослинних продуктах, таких як волоські горіхи та насіння чіа. Вони не засвоюються так добре, як жири з морепродуктів, але, тим не менш, є надійною альтернативою, що приносить користь здоров'ю мозку.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найкориснішу рибу, яку треба їсти хоча б двічі в тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі