неділя, 02 червня 2024 09:40

П'ять причин, чому капуста має бути у щоденному меню

П'ять причин, чому капуста має бути у щоденному меню
Назвали п'ять головних корисних властивостей капусти Фото: pinterest

Капуста заслуговує бути на вашому столі, адже має багато необхідних поживних речовин.

Якщо їсти капусту, то ви зможете отримати багато антиоксидантів. Це сполуки, які захищають клітини від окислювального стресу, пише Real Simple.

"Окислювальний стрес спричинений високим рівнем вільних радикалів, які пошкоджують клітини та змінюють ДНК", - пояснила доктор філософії, доктор медичних наук, член-кореспондент CNSC, зареєстрований дієтолог з Нью-Йорка Лора Іу.

Фахівці кажуть, що це нормально, коли організм виробляє певну кількість вільних радикалів під час, наприклад, метаболізму, проте їх високий рівень збільшує ризик хронічних захворювань, таких як діабет та хвороби серця. Це може статися, до прикладу, через психічний стрес, фізичне перенапруження, сигаретний дим або забруднення повітря.

Аби цього уникнути, на допомогу приходить капуста, адже хрестоцвіті овочі мають багато антиоксидантів, зокрема поліфеноли та глюкозинолати.

Переваги капусти для здоров'я

Капуста зменшує запалення

Через те, що антиоксиданти в капусті борються з окислювальним стресом, вони також можуть зменшити запалення. Це пояснюється тим, що окислювальний стрес та запалення пов'язані між собою, тобто підживлюють одне одного.

"Це дуже важливо, оскільки запалення, як і оксидативний стрес, спричиняє біль, набряки та безліч хронічних захворювань, таких як артрит і когнітивні розлади. Більше того, сульфорафан - сполука, що міститься в капусті - зменшує запалення, впливаючи на прозапальні шляхи в організмі. Дослідження також показали, що сульфорафан може регулювати протизапальні гени та знижувати рівень прозапальних білків", - додають експерти.

Містить поживні речовини, що підвищують імунітет

Якщо ви хочете підвищити свій імунітет природним способом, то додайте більше капусти у свою тарілку, адже вона багата на вітамін C, який "підтримує захисні механізми організму, стимулюючи вироблення білих кров'яних тілець, які мають вирішальне значення для боротьби з інфекціями", зазначає Іу.

"Він також діє як антиоксидант, борючись з вільними радикалами, які можуть послабити імунну систему", - зауважила вона.

Зберігає здоров'я ваших очей

"Капуста чудово підходить для ваших очей, адже містить джерело лютеїну та зеаксантину. Ці сполуки захищають очі від ультрафіолетового випромінювання", - каже дієтолог та ведуча підкасту про жіноче здоров'я Flourish Heights Валері Аг'єман.

"Це дуже важливо, оскільки УФ-світло може викликати окислювальний стрес у сітківці (тобто шарі клітин, який поглинає світло і допомагає нам бачити), збільшуючи ризик вікової дегенерації жовтої плями та проблем із зором", - попередили у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Омолоджує та зміцнює імунітет: назвали головні властивості пекінської капусти

Містить клітковину для здорового кишківника

Капуста є гарним джерелом клітковини, яка важлива для травлення. Іу каже, що розчинна клітковина (яка розчиняється у воді) діє як пребіотик, тобто "годує" хороші бактерії в кишківнику. Проте нерозчинна клітковина збільшує об'єм випорожнень, сприяючи регулярному випорожненню кишківника та зменшенню запорів.

Капуста зміцнює кістки

Хрестоцвіті мають вітамін K, який допомагає організму засвоювати кальцій - основний мінерал, який потрібний для побудови міцних кісток. Також він необхідний для утворення "кісткових білків, які підтримують міцність кісток та знижують ризик переломів".

Білокачанну капусту вважають надзвичайно корисним овочем. Її обов'язково варто включити до свого раціону. Капуста містить велику кількість вітамінів - С, Р, К, Е, вітаміни групи В та унікальний вітамін U. Їхній рівень майже не знижується навіть при тривалому зберіганні і заквасці. А ще цей овоч багатий на мікроелементи, такі як сірка, магній, кальцій, калій, фосфор, йод, цинк, мідь.

Якщо маєте проблеми зі здоров'ям серця, вам також потрібно їсти більше капусти. Вона багата на антиоксиданти та позитивно впливає на серцево-судинну систему.

Зараз ви читаєте новину «П'ять причин, чому капуста має бути у щоденному меню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі