четвер, 22 серпня 2024 10:40

Як підготувати себе до перших осінніх холодів: п'ять цінних порад

Як підготувати себе до перших осінніх холодів: п'ять цінних порад
П'ять порад, як підготувати організм до перших холодів Фото: pinterest

Перше похолодання, темні ранки, холодні дощі, холодна квартира, холодний офіс - все це ознаки того, що настає довга холодна пора року.

Організм починає перелаштовуватись, і ця адаптація зазвичай не обходиться для нього без стресу.

Ось пʼять порад, які допоможуть із цим.

Баланс у харчуванні

Більше сезонних овочів і фруктів, наприклад: гарбуз, кабачки, броколі, коренеплоди, яблука, виноград, гранат, кизил.

Приправляйте їжу натуральними спеціями, особливо гострими (якщо немає протипоказань), адже вони посилюють кровообіг і допомагають зберегти температуру природним чином.

Щоб не переїдати, між прийомами їжі зігрівайтеся теплими напоями: трав'яний чай, імбирний, зі спеціями.

Намагайтеся з'їдати 1-2 порції білкової їжі на добу (морська риба, птиця, яйця, бобові, тофу, гриби).

Їжте більше правильних жирів, адже вони - джерело ситості. Наприклад, оливкова олія, гарбузове насіння, горіхи (крім арахісу і кешʼю).

Додайте до свого раціону теплі овочеві супи і не зловживайте алкоголем.

Режим

Намагайтеся напрацювати собі режим дня. Не обовʼязково дотримуватися його прямо похвилинно. Але намагайтеся лягати спати в один і той самий час, приблизно в однаковий час прокидатися і не влаштовувати собі "посиденьки" до самого ранку у вихідні. Адже недосип може стати причиною загострення хронічних хвороб, уповільнює розумову активність і є джерелом зайвого стресу.

Також варто привчити організм до регулярного харчування. Обовʼязково робіть перерви на роботі і в навчанні, міняйте різні види активності протягом дня. Режим дає певне відчуття стабільності, через яке організму не треба постійно бути в стані готовності.

Регулярні огляди у лікаря і вітамінна підтримка

Не забувайте хоча б раз на рік (а краще на пів року) відвідувати свого лікаря. Це необхідно для того, аби точно знати, які процеси відбуваються в організмі, чи немає нових хвороб або хронічних загострень. Також не завадить робити аналіз крові, аби знати, яких вітамінів та елементів організму може бракувати.

Але в жодному разі не займайтесь самолікуванням.

Уникати провокаторів "шторму" у голові на погоду

Серед провокаторів, які загострюють головний біль під час змін погоди - безсоння, стреси, алкоголь, кава, занадто гостра та жирна їжа. Для цього пийте чай та чисту воду, відвари шипшини. Гуляйте на свіжому повітрі, намагайтесь не перепрацьовувати і уникати емоційних навантажень.

Зменшити головний біль також допоможе ароматерапія (лаванда, мʼята, розмарин) і аромованни з оліями хвойних.

Спробуйте робити масаж лобних, скроневих, потиличних мʼязів, шиї.

Фізичні вправи

Не забувайте хоча б 20-30 хвилин на день приділяти фізичним вправам та розминці. Не обовʼязково викладатися до "сьомого поту". Розробіть собі комплекс практик, які вам точно не нашкодять і не будуть викликати почуття повного виснаження.

Також не забувайте про прогулянки в хорошу погоду. Якщо не можете бігати - не бігайте. Але хоча б 15-30 хвилин пішої прогулянки теж підуть на користь.

Через загрозу ракетних ударів російськими військами, можливо будуть виникати проблеми з опаленням та електропостачанням.

А значить доведеться самотужки шукати способи, як обігріти свою оселю або хоча б постіль перед сном. Якщо у квартирі або будинку поки немає опалення і немає можливості ввімкнути обігрівач, можна нагріти ліжко підручними засобами. Gazeta.ua розповість про них.

Зараз ви читаєте новину «Як підготувати себе до перших осінніх холодів: п'ять цінних порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі