пʼятниця, 20 січня 2017 11:00

Старші класи навчатимуться за новими програмами

Старші класи навчатимуться за новими програмами

Міносвіти запропонувало до громадського обговорення Типовий навчальний план для 10-11 класів. Він - перший кроком до формування профільної школи. Зміни увійдуть у дію у вересні 2018-го.

"Проект типового навчального плану - важливий крок у плані реформування середньої школи.

Головна ідея цих планів - об'єднання дисциплін у ширші галузі. Зараз маємо багато роздрібнених дисциплін, змісти яких часто дублюють один одного. Крім того, це зменшить академізм у навчальних предметах. Адже у школі вчать багато правил та теорем, натомість з практикою великі прогалини", - розповідає Gazeta.ua експерт аналітичного центру CEDOS Ірина Когут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міносвіти адаптує програми ЗНО для незрячих

У Типовому плані запропонували скоротити кількість обов'язкових предметів - з 22 до 9. Профільність старшої школи дозволить запровадити власні спецкурси та ввести факультативне вивчення додаткових предметів. Також заплановано запровадити у старшій школі інтегровані предмети "Література", "Історія", "Людина і суспільство" та "Математика".

Якщо план ухвалять, то цієї весни для 10-11 класів писатимуть навчальні програми. Друк нових підручників для старших класів заплановано на 2018-2019 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили графік проведення ЗНО

"Зараз система освіти готова до профільності, але треба зробити дуже багато кроків у цьому напрямку. Найбільша проблема, чому план можна не реалізувати у нинішній мережі навчальних закладів. Більшість шкіл настільки маленькі, що в реальності там не можливо створити "профільність". Діти не зможуть обрати собі профіль для навчання. Саме тому питання створення мережі окремих старших шкіл чи укрупнення навчальних закладів залишається відкритою", - каже фахівець.

За словами експерта, інша проблема - брак системи профорієнтації. "У старших класах учні все ще не розуміють, що хочуть далі робити і вивчати. Тому вони не готові обрати для себе потрібний профіль", - коментує аналітик.

Зараз ви читаєте новину «Старші класи навчатимуться за новими програмами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі