понеділок, 20 травня 2024 15:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Війна закінчиться переговорами - секретар РНБО

Війна закінчиться переговорами - секретар РНБО
У березні президент Володимир Зеленський призначив секретарем РНБО Олександра Литвиненка. Фото: rnbo.gov.ua

Війна закінчиться переговорами.

Тому просувається формула миру президента Владимира Зеленського. Про це заявив секретар Ради національної безпеки Олександр Литвиненко у відеозверненні до учасників Форуму регіону Балтійського моря "НАТО 2024 і Арктична Європа".

"Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому була підготовлена і просувається формула миру президента Зеленського. Наша позиція дуже проста і переконаний, вона буде підтримана учасниками саміту миру у Швейцарії у червні 2024 року. Це справжній дипломатичний трек, який має всі шанси сприяти досягненню справедливого миру", - сказав Литвиненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова військова допомога та угода про безпеку. Блінкен у Києві зробив низку заяв

Секретар РНБО заявив, що Україна потребує "не перемир'я на два роки, а стійкого миру на десятиліття, який би уможливив розвиток України".

Литвиненко висловив сподівання, що на Вашингтонському саміті НАТО Україна отримає запрошення до Північноатлантичного альянсу.

"Ми свідомі, що вступ не відбудеться завтра, але вже запрошення охолодить багато гарячих голів в РФ. Воно сприятиме деескалації, а не стане конфронтаційним кроком. Досвід Бухарестського саміту 2008 року чітко довів - у відносинах з Путіним чітка визначеність стабілізує ситуацію, а її відсутність - провокує Росію на агресивні кроки", - заявив секретар РНБО.

У 2022 році Володимир Зеленський назвав 10 пунктів формули миру.

У січні цього року президент України під час візиту до Швейцарії заявив про підготовку до проведення саміту миру. Захід відбудеться 15-16 червня.

Станом на 15 травня 50 країн підтвердили, що візьмуть участь у саміті.

Зараз ви читаєте новину «Війна закінчиться переговорами - секретар РНБО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі