середа, 15 травня 2024 14:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Нова військова допомога та угода про безпеку. Блінкен у Києві зробив низку заяв

Сполучені Штати Америки нададуть Україні додаткові $2 млрд військового фінансування.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на спільній пресконференції із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Києві, повідомили Суспільне.

Автор: Getty Images
  Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Києві
Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Києві

"Ми надамо додаткові два мільярди доларів фінансової допомоги для України. І ми об'єднали це у перший у своєму роді фонд оборонних підприємств, і він має три компоненти", - заявив Блінкен.

Підтримка буде спрямована на інвестування в промислову базу України, сказав держсекретар США.

Блінкен заявив, що США направляють до України боєприпаси, бронетехніку, ракети і засоби протиповітряної оборони і забезпечують їх якнайшвидшу доставку до лінії фронту.

Сказав, що Сполучені Штати Америки "приділяють особливу увагу Patriot та іншим засобам ППО, намагаємося переконатися, що зможемо знайти їх та поставити до України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія оголосила про передачу Україні найбільшого пакету військової допомоги: що у списку

На запитання, чи не забороняють США використання власного озброєння Україною для завдання ударів по Російській Федерації, Блінкен відповів, що Вашингтон це "не заохочує, але Україна повинна сама вирішувати, що робити".

"Це ті рішення, які сама Україна приймає, приймає заради самої себе. Ми ж зробимо все необхідне, щоб Україна отримала все необхідне для перемоги на полі бою", - заявив американський посадовець.

"США не можуть заохочувати завдання ударів за межами української території, але в кінцевому підсумку Україна сама приймає рішення про те, як вести цю війну, війну оборонну, війну, яку Україна веде для захисту свого суверенітету, своєї території", - сказав Блінкен.

Також Блінкен повідомив, що США можуть підписати двосторонню угоду про безпеку з Україною протягом декількох тижнів. Сказав, що "важка робота" по угоді вже завершена.

Він також не виключив зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом США Джозефом Байденом під час саміту миру у Швейцарії.

Говорячи про переговори з РФ, Блінкен заявив, що "з приводу переговорів, звичайно, Україна сама ухвалює рішення". За його словами, ані США, ані інші країни не можуть брати в цьому участь.

"Якби Путін проявив хоч який-небудь інтерес до серйозних переговорів, я впевнений, українська сторона би відреагувала на це. Але Путін демонструє практично кожен день прямо протилежні наміри. Україна сама повинна відповісти на це питання. Ми чітко заявляємо і підтримуємо Україну, підтримуємо її рішення. І жодні проблеми не можуть вирішуватися без участі України", - заявив Блінкен.

Вчора Ентоні Блінкен прибув у Київ. Він провів зустрічі з Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Під час візиту державний секретар США сказав про реформи в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Нова військова допомога та угода про безпеку. Блінкен у Києві зробив низку заяв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі