Ексклюзиви
четвер, 12 січня 2017 17:01

Міносвіти адаптує програми ЗНО для незрячих

Міносвіти адаптує програми ЗНО для незрячих

Незрячі діти складатимуть ЗНО. Для них створять спеціальні завдання та адаптують програми з трьох тестових предметів:української мови та літератури, математики та історії України.

Відповідне рішення прийняло Міністерство освіти і науки.

"Незрячі учні навчаються і навчатимуться за програмами звичайних шкіл. Так, як вчаться усі учні. Єдина відмінність - на ЗНО вони матимуть інші задання, адаптовані до тактильного сприйняття. Ми маємо створити усі умови для тестування незрячих дітей, так як це відбувається у всіх цивілізованих країнах світу", - розповідає Gazeta.ua заступник міністра освіти Павло Хобзей.

Раніше учні з вадами зору не брали участь у тестуванні, на відміну від учнів з проблемами слуху чи опорно-рухової системи. Незрячі вступали до університетів за результатами співбесіди у вищих навчальних закладах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На які зміни чекати в освіті у 2017 році

Зараз у Міносвіти працює робоча група, яка адаптовує програму ЗНО для незрячих. "На апробацію змінених тестів треба півтора роки. За цей час Український центр оцінювання якості освіти має підготувати окремі тестові зошити із завданнями, дошку для написання шрифтом Брайля та грифель, яким наколють крапочки, що відповідають літерам", - каже фахівець. Крім того, необхідно підготувати фахівців, які б перевіряли такі роботи. Тому незрячі вперше складатимуть тестування у 2018 році.

З 10 по 31 січня на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти випускники шкіл мають змогу зареєструватись на пробні зовнішні незалежні оцінювання. Вони пройдуть 1 та 8 квітня. Вартість тесту з одного предмета платна - 129 грн.
Зараз ви читаєте новину «Міносвіти адаптує програми ЗНО для незрячих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути