понеділок, 20 травня 2024 02:24

"Хрещений батько" ШІ застеріг від використання його у воєнних цілях

"Хрещений батько" ШІ застеріг від використання його у воєнних цілях
Інформатик Джеффрі Хінтон проти використання ШІ у воєнних цілях. Фото: forbes

Інформатик Джеффрі Хінтон вважає, що варто заборонити використання ШІ у воєнній галузі.

Він попередив, що це можу бути небезпечним для світу. Про це Хінтон заявив в інтерв'ю ВВС.

Хінтон каже, що для регулювання військового використання ШІ може знадобитися щось подібне до Женевських конвенцій – міжнародних договорів, які встановлюють правові стандарти гуманного ставлення під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робот Софія назвала Путіна воєнним злочинцем

При цьому, на думку професора, людство навряд чи розробить такі угоди, допоки не станеться щось "вкрай неприємне", що підштовхне людей домовлятися щодо використання ШІ у військових цілях.

Хінтон зазначив, що Росія, ймовірно, "старанно працює" над розробкою ШІ у військових цілях, згадавши слова російського президента Владіміра Путіна "Хто контролює ШІ, контролює світ".

Професор сподівається на те, що в розробці штучного інтелекту Захід все ще значно випереджає Росію і Китай. На його думку, світ стоїть на порозі гонки озброєнь із використанням штучного інтелекту.

Військові США вже тестують ШІ у прийнятті важливих рішень, і на даному етапі моделі LLM можуть вести себе непередбачувано. Крім того, у численних повторах симуляції військових ігор одна з найпотужніших моделей ШІ – ChatGPT, розроблена компанією OpenAI – вибирала завдання ядерного удару як найкраще вирішення конфліктів.

Європейський парламент ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект.

Він має забезпечити безпеку і дотримання прав громадян. Документ встановлює зобов'язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

Зараз ви читаєте новину «"Хрещений батько" ШІ застеріг від використання його у воєнних цілях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі