середа, 13 березня 2024 18:07

У ЄС ухвалили перший закон щодо штучного інтелекту

У ЄС ухвалили перший закон щодо штучного інтелекту
Закон запроваджує обмеження для використовування штучного інтелекту. Фото: pixabay.com

Європейський парламент ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект.

Він має забезпечити безпеку і дотримання прав громадян, повідомляє пресслужба Європарламенту.

За це проголосували 523 євродепутати, проти - 46, 49 утрималися.

Документ встановлює зобов'язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

Заборонили системи біометричної категоризації, що ґрунтуються на чутливих характеристиках, і нецільове збирання фото облич з інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання лиць.

Правоохоронним органам заборонили використання систем біометричної ідентифікації, за винятком визначених ситуацій.

Оформили чіткі зобов'язання для інших систем штучного інтелекту з високим рівнем ризику через їхню значну потенційну шкоду здоров'ю, безпеці, основним правам, навколишньому середовищу, демократії та верховенству права.

Запровадили вимоги прозорості для систем штучного інтелекту загального призначення (GPAI) і моделей GPAI, на яких вони базуються. Це включає дотримання законодавства ЄС про авторське право.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент розроблює жорсткий закон про штучний інтелект - ЗМІ

"Дипфейки"і згенероване аудіо мають бути чітко позначені.

"Ми нарешті маємо перший у світі обов'язковий до виконання закон про штучний інтелект, щоб зменшити ризики, створити можливості, боротися з дискримінацією та забезпечити прозорість", - сказав співдоповідач комітету з питань внутрішнього ринку Брандо Беніфей.

Після технічних уточнень закон має офіційно ухвалити Рада ЄС. Він набуде чинності через двадцять днів після його публікації в "Офіційному журналі" Євросоюзу і буде повністю застосовний через 24 місяці після набрання чинності, за низкою винятків.

Влада Італії вирішила заборонити доступ до чат-боту СhatGPT. Причиною є проблеми з конфіденційністю. 20 березня було порушено конфіденційність даних розмов користувачів та платіжної інформації людей, які купували платну версію ChatGPT.

18 лютого в Україні запрацював чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT від компанії Open AI.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС ухвалили перший закон щодо штучного інтелекту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі