пʼятниця, 16 грудня 2022 02:50

Розробили технологію, що запобігає запотіванню окулярів

Розробили технологію, що запобігає запотіванню окулярів
Швейцарські вчені винайшли нанотехнологію, що запобігає запотіванню окулярів. Фото: pixabay.com

У Цюриху розробили нанотехнологію, яка запобігає запотіванню окулярів через носіння маски чи у разі перепаду температури.

Відкриття зробили вчені зі Швейцарської вищої школи, повідомляє Nature.

"Золоте нанопокриття нагріває скло до плюс 8 градусів, поглинаючи велику кількість інфрачервоного випромінювання. На відміну від інших методів, які просто розподіляють воду за допомогою гідрофільних молекул, цей спосіб запобігає початку процесу конденсації", – ідеться у повідомленні.

Покриття завтовшки 10 нм містить золото між шарами оксиду титану. Вони не лише підсилюють ефект нагрівання через заломлення, а й захищають золото від зношування. Конструкція також не призведе до перегріву в теплу погоду, оскільки запобігає потраплянню випромінювання на інший бік окулярів.

"Вчені підкреслюють, що створили цю технологію за допомогою звичайних для виробництва методів. Іншими словами, компаніям, можливо, не доведеться оновлювати свої виробничі лінії", – сказано у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені розробили чоловічий протизаплідний засіб

Хоча золото є дороговартісним матеріалом, його необхідна кількість настільки мала, що воно не має значно збільшити ціну окулярів. Шар для окулярів приблизно в 12 разів тонший за звичайне сусальне золото. Водночас команда планує вивчити використання інших металів.

Дослідницька група вважає цей винахід корисним також для зменшення запотівання лобового скла автомобіля, дзеркал та інших поверхонь.

Данська пивоварна компанія Carlsberg почала розливати напої у пляшки з деревного волокна. Першу партію – 8 тис. – відправили в магазини Німеччини, Британії, Польщі, Франції, Швеції, Норвегії та Фінляндії. Кажуть, в інноваційній тарі смак напою не зміниться і він довше лишатиметься холодним.

Зараз ви читаєте новину «Розробили технологію, що запобігає запотіванню окулярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі