вівторок, 03 серпня 2021 12:30

Учені розробили чоловічий протизаплідний засіб

Учені розробили чоловічий протизаплідний засіб
Чоловічі протизаплідні таблетки поки що далекі від масового використання, залишаючи презервативи єдиним надійним засобом контрацепції / Getty Images

Команда дослідників в Китаї придумала поєднання нанотехнологій і крихітних магнітів, щоб тимчасово зробити чоловіків безплідними.

Чоловічі яєчка потрібно тримати в холодному стані, щоб вони працювали належним чином. Учені виявили, що якщо направити наночастинки оксиду заліза в правильне положення за допомогою магнітів, а потім нагріти їх протягом приблизно 15 хв., використовуючи магнітне поле, то вони тимчасово стають безплідними. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка не знала про вагітність, доки не народила на підлозі кухні

Наночастки, покриті лимонною кислотою, нагрівали яєчка до температури близько 40ºC. Під час експериментів дослідники змогли зробити мишей-самців абсолютно безплідними. Але ефект повністю зник протягом 30-60 днів.

Як тільки минув час, лабораторні миші повернулися до нормального батьківства, коли спарювалися. Наночастки були нетоксичні для клітин і поступово виводилися з організму, відкриваючи нові можливості для чоловічої контрацепції.

Минулого місяця дослідники опублікували результати в статті "Магнітне націлювання на яєчка і магнітна гіпертермія для неінвазивної контрольованої чоловічої контрацепції за допомогою внутрішньовенного введення" в науковому журналі Nano Letters. Одним з можливих сфер застосувань цієї технології може бути сільське господарство, що дозволяє виробникам тваринницької продукції вибірково керувати частотою відтворення тварин.

Але неминуче основна увага буде приділена в майбутньому можливому застосуванню в людей, надаючи альтернативу вазектомії та презервативам.

Перший у світі протизаплідний засіб для чоловіків випробували в листопаді 2019 року в Індії. Ліки блокують сперму на шляху до пеніса.

Зараз ви читаєте новину «Учені розробили чоловічий протизаплідний засіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі