пʼятниця, 26 липня 2024 17:18

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ почала використовувати нові дешеві безпілотники для планування атак по тилу України та виявлення позицій ППО

РФ почала використовувати нові дешеві безпілотники для планування атак по тилу України та виявлення позицій ППО
Росія почала використовувати нові, дешевші безпілотники для планування атак по тилу України. Фото: Reuters

Росія почала використовувати нові, дешевші безпілотники для планування атак по тилу України і виявлення позицій ППО.

Вони виробляються з таких матеріалів, як пінопласт і фанера. Про це повідомляє Reuters із посиланням на представника української розвідки Андрія Черняка.

Він розповів, що два нові типи безпілотників, які Росія використовувала в п'яти атаках безпілотників за останні два-три тижні, виробляються з таких матеріалів, як пінопласт і фанера.

Один із типів таких БПЛА оснащений камерою і SIM-картою українського мобільного телефону для надсилання зображень російським військовим.

"Вони визначають, де розташовані наші мобільні групи, де знаходяться кулемети, які можуть їх знищити. Вони намагаються отримати зображення того, де розташовані всі наші засоби ППО", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Повітряних силах показали, як росіяни з "Іскандерів" б'ють по макетах українських літаків

Нові російські безпілотники з камерами не несуть вибухівки, але "дуже схожі на звичайні безпілотники Shahed" і літають групами, сказав Черняк.

Другий новий тип безпілотника не містить вибухової речовини або містить тільки невеликий заряд і використовується як приманка, додав представник української розвідки.

Оскільки він практично не відрізняється від звичайного ударного безпілотника із землі, його все одно необхідно збивати, пояснює Черняк.

Він сказав, що нові безпілотники, ймовірно, коштують $10 тис. за штуку, попри їхню велику дальність, що робить їхнє виробництво набагато дешевшим, ніж ракети ППО.

Безпілотники також можуть літати на висоті одного кілометра, що робить їх поза досяжністю кулеметів і автоматичних гвинтівок, сказав він.

У ніч проти 26 липня противник вдарив по Донеччині балістичною ракетою "Іскандер-М" із Ростовської області.

Росіяни атакували також ударними БпЛА типу Shahed із напрямків: мис Чауда в окупованому Криму та Курськ, заявив у п'ятницю командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

Радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід 22 "Шахедів". 20 із них збито протиповітряною обороною у Херсонській, Сумській, Житомирській та Чернігівській областях.

Зараз ви читаєте новину «РФ почала використовувати нові дешеві безпілотники для планування атак по тилу України та виявлення позицій ППО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі