пʼятниця, 14 квітня 2023 11:33

Найамбітніша з космічних місій вирушила до Юпітера

Найамбітніша з космічних місій вирушила до Юпітера
Місія JUICE стартувала 13 квітня з європейського космодрому в Куру, Французька Гвіана. Фото: Airbus

Європейська космічна агенція (ЄКА) запускає флагманську наукову місію до Юпітера під назвою Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE), мета якої полягає у вивченні супутників найбільшої планети Сонячної системи.

Це одна з найамбітніших місій організації. Вчені сподіваються, що космічний апарат JUICE надасть багато важливих наукових даних не лише про Юпітер, а й про його найбільші супутники, пише BBC News Україна.

"Місія JUICE стартувала 13 квітня з європейського космодрому в Куру, Французька Гвіана. Космічний апарат летітиме до місця призначення майже 8 років. Він першим вийде на орбіту супутника Ганімеда. Ціль місії ЄКА – встановити, чи існують там умови, необхідні для підтримки життя", – ідеться у повідомленні.

У завдання JUICE не входить виявлення життя як такого. Вчені розраховують за допомогою апарату встановити, чи існують у прихованих під поверхнею океанах умови для зародження та підтримки хоча б найпростіших форм життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зробили унікальне фото Юпітера та його супутників

"У будь-якому екстремальному середовищі на Землі (висока кислотність, висока радіоактивність, низька температура, висока температура) можна виявити мікроскопічні форми життя в тому чи іншому вигляді. Якщо подивитися на жерла вулканів на дні океанів Землі, вони виглядають як інопланетні світи. Немає причин, через які це мікроскопічне життя не могло б існувати в інших місцях, якщо там є схожі умови. І саме ці умови ми хочемо вивчити", – заявила директорка ЄКА з науки, професорка Керол Манделл.

Радіація Юпітера і відстань до Сонця – два фактори, що ускладнюють завдання. JUICE є найпотужнішими науковими приладами, які будь-коли відправляли до зовнішньої Сонячної системи. Вони повинні впоратися з суворим радіаційним середовищем.

Юпітер розташований на відстані приблизно 715 млн км від Землі, але деяким іншим космічним апаратам знадобилося менше часу, щоб долетіти до цієї планети. Виявляється, на час польоту впливає фактор того, чи пролетить апарат повз Юпітер або ж вийде на орбіту навколо планети для тривалого перебування.

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.

Зараз ви читаєте новину «Найамбітніша з космічних місій вирушила до Юпітера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі