понеділок, 02 жовтня 2017 15:47

Нобелівську премію з медицини присудили за досліди над фруктовими мушками

Нобелівську премію  з медицини присудили за досліди над фруктовими мушками
Фруктова мушка - традиційний об'єкт генетичних досліджень - вкотре прислужилася людству

Нобелівську премію з медицини отримали науковці, котрi змогли пояснити роботу біологічного годинника та нагадали людству про необхідність здорового сну

Науковці, які на мухах вивчали принцип роботи біологічного годинника, отримали Нобелівську премію з медицини,- повідомляє Independent.

Команда з трьох науковців - Джеффрі С. Голл, Майкл Росбаш і Майкл У. Янг – отримали найвизначнішу серед науковців нагороду за відкриття молекулярних механізмів, що контролюють циркадні ритми, більш знаний як біологічний годинник.

Циркадні ритми – це процеси, за допомогою яких тіло самостійно регулює свою діяльність протягом доби. Вони можуть впливати на сон, поведінку, рівень гормонів, температуру тіла та метаболізм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівський лауреат із медицини радить українцям їсти свинину

Дослідники змогли зазирнути всередину нашого біологічного годинника та з'ясувати його внутрішню роботу, повідомляє Нобелівський комітет.

Науковці проводили досліди на фруктових мушках. З їх клітин вони виділили ген, який кодує специфічний білок. Протягом ночі він накопичується в клітинах, а протягом дня – розпадається. Таким чином регулюється нормальна робота біологічного годинника.

Також в спілкуванні з пресою учені нагадали, що людям треба дотримуватися режиму дня. Проте, нажаль, жодних рекомендацій, як нормалізувати циркадний цикл та поліпшити сон, в їх роботі немає.

"Медицина" - це перша номінація, в якій в цьому році вручається Нобелівська премія.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з медицини присудили за досліди над фруктовими мушками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі