вівторок, 04 липня 2023 21:52

На Сонці стався такий вибух, що зник радіозв'язок

На Сонці стався такий вибух, що зник радіозв'язок
На Сонці вибухнула велетенська пляма. Фото: NASA

2 липня 2023 року на Сонці вибухнула гігантська пляма, створивши потужний спалах.

Спалах вдарив по атмосфері Землі, від чого стались відключення радіозв'язку у деяких частинах США та Тихого океану, повідомляє Space.

Вибухнула сонячна пляма AR3354. Вона у сім разів перевищує ширину Землі.

Сонячна динамічна обсерваторія NASA класифікувала спалах як яскравий ультрафіолетовий X-спалах, найсильніший з усіх існуючих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA полетить на астероїд, вартість якого перевищує сумарну економіку Землі

Від спалаху виникло випромінювання, що іонізувало верхні шари атмосфери Землі. Це призвело до глибокого короткохвильового радіозатемнення над західними частинами США та Тихого океану. Воно тривало близько 30 хв.

Такі спалахи стаються, коли магнітні поля навколо сонячних плям сплутуються, розриваються, а потім знову з'єднуються. Цей процес називається повторним з'єднанням.

Потужні спалахи іноді супроводжуються корональними викидами маси. Під час таких подій магнітні поля викидають велику кількість зоряного матеріалу у вигляді плазми. Але 2 липня такого не сталося.

Космічний телескоп Hubble зробив світлину трьох галактик, які мають зіштовхнутися, щоб згодом злитися в одну. Три галактики, які можна побачити в сузір'ї Волопаса, згодом зіллються в одну велику. Під час цього процесу спіральна структура галактик буде знищена через гравітаційну взаємодію.

Зараз ви читаєте новину «На Сонці стався такий вибух, що зник радіозв'язок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі