неділя, 29 грудня 2019 09:00

Звільнення бранців: хто може повернутись додому

Сьогодні може відбутись звільнення незаконно утримуваних українців на окупованих РФ територіях Донбасу.

Процедура проходитиме на пункт пропуску "Майорське".

9 грудня 2019 року в Парижі лідери Франції, Німеччини, України та Росії,, домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх".

За даними Служби безпеки України, більше 250 осіб перебувають у полоні бойовиків на тимчасово окупованому Донбасі станом на 18 грудня 2019 року.

Про кого є інформація

Російське телебачення зробило сюжети із українськими військовими, яких можуть звільнити. на кадрах видно:

Василь Жемелінський - військовий 57-ї бригади ЗСУ, потрапив у полон бойовиків "ДНР" 17 лютого 2018 року під Пісками.

Борис Пундор - один з восьми військовослужбовців 43 окремого батальйону "Патріот", які потрапили у полон, заїхавши вантажівкою на непідконтрольну українській владі територію 22 травня 2019 року.

Автор: Росія1
  Бранці Василь Жемелінский (ліворуч) і Борис Пундор (праворуч) потрапили у російське телебачення
Бранці Василь Жемелінский (ліворуч) і Борис Пундор (праворуч) потрапили у російське телебачення

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готові на дуже серйозні компроміси — Пристайко про обмін заручниками

15 грудня в російській програмі "Вести недели" показали українських бійців Олександра Корінькова, Сергія Глондара та танкіста Богдана Пантюшенка.

Старшина Глондар і молодший сержант Коріньков потрапили в полон 16 лютого 2015 року, коли виконували бойове завдання в районі Дебальцево.

Танк Пантюшенка підбили під Донецьком у січні 2015 року під час бою.

Російські ЗМІ писали про бійця 43 окремого батальйону "Патріот" Кіма Дуванова. У травні 2019 року автомобіль із бійцями збився з маршруту та заїхав на окуповану територію.

Також представники ОРДЛО говорили про обмін начальника інженерної служби 8-го полку спецпризначення майор Сергій "Фугас" Іванчук. 5 лютого 2017 року разом зі своїм підлеглим, сержантом Іваном Дєєвим він потрапив у полон.

Звільнити можуть журналіста Станіслава Асеєва. Також звільнити можуть блогера Олега Галазюка, який писав під псевдонімом "Мирослав Тямущий".

Кого звільнив суд в Україні

Росіянин Руслан Гаджеєв - кадровий танкіст. Його схопили на полі бою під Санжарівкою на Донеччині Також можуть передати бійця угрупування ЛНР Олега Дороніна -його затримали у 2015 році під час бою за Попасну на Луганщині.

Можуть відпустити Миколу Рубана - чоловіка, який у 2014 році підірвав блокпост українських бійців. Приніс бійцям трилітрову банку меду із вибухівкою.

Так званих "харківських партизан" Володимир Дворніков, Віктор Тетюцькій і Сергій Башликов відпускають. Їх Фрунзенський райсуд Харкова засудив до довічного ув'язнення з конфіскацією майна за теракт в Харкові 2015 року, коли загинуло двоє людей.

Віддають 11 підозрюваних в скоєнні терористичних актів в Одесі: Олександра Шевцова, Ігора Удовенка, Євгенія Подмазка, Катерину Фотеву, Володимира Грубника, Сергія Долженкова та ще 5 причетних до подій в Одесі 1-2 травня 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналістів не буде на обміні полоненими - штаб ООС

В список на обмін потрапив бразильський найманець Рафаель Лусваргі, який воював проти України на боці бойовиків ДНР.

Суд в Дніпрі звільнив для обміну спортсменку Дар'ю Мастікашеву й Олександра Каратая. Їх підозрюють в державній зраді, незаконному поводженні зі зброєю. За версією слідства, в 2017 році вони організували виїзд в Росію учасників бойових дій в Донбасі під приводом роботи на будівельних об'єктах.

Віддадуть російського шпигуна Сергія Соколова, який в місті Кам'янському побудував розгалужену шпигунську мережу

Маріупольських терористів Євгена Дружинина, Олександра Стрельніковича, Віктора Скрипника і В'ячеслава Бірюкова. Вони у 2014 році штурмували відділення міліції міста весною 2014-го.

Хочуть віддати донецького фермера Миколу Бутрименка, що в 2014-му видав бойовикам українських спецпризначенців. Його Оріхівський районний суд Запорізької області передав СБУ.

У списки внесли двох засуджених бойовиків ЛНР — Валерія Єфименка та Дениса Петрова.

Єфименко на початку квітня 2014 року створив незаконний батальйон під назвою "Лєший". Петров, за версією слідства, здійснював збір та передачу інформації, пов'язаної із переміщеннями та місцями дислокації підрозділів ЗСУ.

27 грудня Дзержинський райсуд Харкова звільнив з-під арешту Максима Мисяка, обвинуваченого у трьох вбивствах.

Непроста справа ексберкутівців

Пізно увечері 28 грудня Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід для обвинувачених у вбивстві 47 людей колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут". Підозрюваних Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, СергіяТамтуру та Олександра Маринченка можуть обміняти.

"Обміни полоненими — це спроба звузити конфлікт і знайти порозуміння, але яким чином обмін людей, які вчинили кримінальні злочини ДО військового конфлікту, яким чином це звуження? Це навпаки розширення конфлікту, це спроба Російської Федерації втрутитись у внутрішні українські справи і приймати рішення за наш суд просто зараз", - заявила на суді Євгенія Закревська, адвокатка родичів Героїв Небесної сотні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три маніпуляції щодо обміну беркутівців і терористів на українських бранців

Автор: 5 канал
  Заблоковане Лук'янівське СІЗО у Києві в ніч на 29 грудня
Заблоковане Лук'янівське СІЗО у Києві в ніч на 29 грудня

Після зміни обвинуваченим ексберкутівцям запобіжного заходу у справі про розстріли на Майдані судовий розгляд буде продовжено, повідомила пресслужба Генпрокуратури.

У 2014 та 2015 роках РФ дала громадянство екс-командиру роти "Беркута" Дмитру Садовніку та 9 екс-бійцям спецроти, обвинуваченим у розстрілі 48 активістів Євромайдану у лютому 2014 року. Також у російській поліції працює колишній заступник командира полку особливого призначення "Беркут" Сергій Кусюк.

11 українських політв'язнів і 24 моряки повернулися з Росії в Україну в рамках обміну полоненими між двома державами 7 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Звільнення бранців: хто може повернутись додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі