вівторок, 16 квітня 2024 08:45

200 озброєних чоловіків напали на військову частину. Є жертви
8

Увечері 16 квітня 2014 року сепаратисти штурмували військову базу № 3057 у Маріуполі. Вимагали віддати зброю. У результаті загинуло двоє людей, 13 зазнали травм.

У Маріуполі терористи намагалися штурмом взяти військову частину
Фото: 0629.com.ua
У Маріуполі терористи намагалися штурмом взяти військову частину
У Маріуполі терористи намагалися штурмом взяти військову частину
У Маріуполі терористи намагалися штурмом взяти військову частину
У Маріуполі терористи намагалися штурмом взяти військову частину

Сутичка між бойовиками та військовослужбовцями розпочалася о 20:00 із мітингу гурту жінок. Отже, вони відвертали увагу військових. А за пів години розпочався сам штурм. Мітингувальники кидали коктейлі Молотова, намагалися зірвати ворота. Після невдач штурмовики проникли в будівлю контрольно-пропускного пункту, однак не зуміли вибити останні двері. Тоді повернулися й зняли з завіс обидві стулки дверей. Але тут стояли дві вантажівки впритул - та ще й так, що увірватися було неможливо. Розуміючи, що нічого не виходить, почали рацією вимагати підкріплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це буде останній цвях для Росії" - Кравчук жорстко відповів на погрози Кремля

Уже за 20 хв. на місце під'їхали мікроавтобуси. З них висадилися приблизно 200 озброєних людей у формі й балаклавах. Чоловіки почали обстрілювати частину. Шкоди завдали будинкам, розташованим поруч. Зокрема кілька куль потрапили в багатоповерхівку на проспекті Нахімова, 174. Постраждали дві квартири. В одній куля пробила двері, в іншій - на п'ятому поверсі - вікно та, імовірно, газову колонку. Мешканці будинку почали вибігати на вулицю від страху витоку газу.

У районі військової частини були знеструмлені всі будинки. Рух транспорту перекрили.

О 22:00 військовослужбовці почали стріляти у відповідь. На місці чергували чотири автівки швидкої допомоги. Вони надавали невідкладну допомогу постраждалим, важких поранених доправляли до лікарень.

"Усі постраждалі - це люди, які йшли на штурм. Поранення легкі: ноги, руки. Українські військові стріляли не прицільно. Не вірте, якщо почуєте, що вони стріляли на ураження. Поміж керівників штурму були росіяни. Той, який кричав у рупор виходити та здавати зброю, з московським акцентом. Мені він сказав, що сам із Донецька. Наші ж хлопці - герої. Можливо, це єдина військова частина на сході України, яка дала гідну відсіч нападникам. Якби ж так діяли українські військові в Криму", - розповідав журналістам про ті події очевидець, колишній військовий Олег.

Особовий склад частини тримав оборону до півночі. Крапку в штурмі поставили всі підрозділи Маріупольської міліції. Зайшли з тилу й почали зачищення території. Свою роботу виконали два винищувачі МіГ-29. Вони пройшли на малій висоті й ревом двигунів змусили терористів тікати. Відступаючи, поранили двох перехожих, спалили мікроавтобус і підпалили одну з будівель поруч із військовою частиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни захопили Слов'янськ - почалася АТО

Також результатом збройної провокації стали двоє вбитих - Олександр Авербах, 1971 р. н. та Андрій Гужва, 1974 р. н. Обидва безробітні. Крім того, було 13 поранених і 77 затриманих. З них 90% неодноразово притягувалися до адміністративної, а 15 осіб - до кримінальної відповідальності. Проте всіх наступного дня відпустили, оскільки поголовно вказали, що проходили повз і стали "мимовільними свідками" масових заворушень.

Примітно, що під час спроби штурму в натовпі були журналісти російських телеканалів. Пізніше вони висвітлили цю подію в такому ракурсі: матері з Маріуполя прийшли забрати своїх дітей, термін служби яких закінчився. Українські військові не пішли на переговори й без приводу почали стріляти в мирних мітингувальників. Унаслідок цього безліч людей загинуло й поранено.

Російський наступ може відбутися, але ефективним не буде. Просунуться лише туди, де нема противників РФ. Путін не витримає війни з Україною. ЗСУ та партизани знищать його армію. Паніку та рефлексію в суспільстві допустили насамперед чиновники, розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Лариса Волошина.

Зараз ви читаєте новину «200 озброєних чоловіків напали на військову частину. Є жертви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі