пʼятниця, 27 грудня 2019 06:06

Політв'язнів і моряків президент зустрічав в аеропорту

Автор: REUTERS
  Режисер Олег Сенцов виходить із літака в аеропорту ”Бориспіль” 7 вересня. Повернувся з російського полону разом із 10 іншими політв’язнями та 24 моряками
Режисер Олег Сенцов виходить із літака в аеропорту ”Бориспіль” 7 вересня. Повернувся з російського полону разом із 10 іншими політв’язнями та 24 моряками

11 українських політв'язнів і 24 моряки повернулися з Росії в Україну в рамках обміну полоненими між двома державами 7 вересня.

Українців із Москви забирав президентський літак ­Ан-148. В аеропорту "Бориспіль" їх зустрічали родичі та президент Володимир Зеленський. Останнім із трапу спустився режисер Олег Сенцов. Його росіяни затримали у Криму 2014‑го за звинуваченнями у підготовці терактів, засудили до 20 років тюрми.

— Навіть після визволення останнього полоненого наша боротьба не закінчується. До перемоги далеко, — сказав 43-річний Олег Сенцов.

Моряки були у полоні з 25 листопада 2018-го. Тоді росіяни атакували в Керченській протоці наші ­кораблі "Нікополь", "Бердянськ" та буксир "Яни Капу".

Судна РФ повернула 21 листопада. З них познімали обладнання, кухню, навіть туалети.

Політв'язні пройшли лікування у державному медзакладі "Феофанія", були на реабілітації у Литві. Держава виплатила кожному по 100 тис. грн.

Фонд Віктора Пінчука купив у Києві квартири Олегу Сенцову, Олександру Кольченку, Володимиру Балуху, Артуру Панову й Олексію Сизоновичу.

6 жовтня Олег Сенцов видав книгу "Маркетер", яку написав у тюрмі. Наприкінці листопада в Європарламенті у бельгійському Брюсселі отримав премію ім. Андрія Сахарова. Її вручають із 1988 року за відстоювання прав людини і розвиток демократії.

Моряки повернулися на військову службу. Від фонду Віктора Пінчука кожен отримав двокімнатну квартиру в одній із багатоповерхівок Одеси.

Зараз ви читаєте новину «Політв'язнів і моряків президент зустрічав в аеропорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі