понеділок, 26 серпня 2024 13:30

Як зробити маленьку кухню комфортною: п'ять ідей для зручності та затишку
8

Маленька кухня - великі можливості: п'ять кроків до ідеального простору
Фото: pinterest
Маленька кухня - великі можливості: п'ять кроків до ідеального простору
Маленька кухня - великі можливості: п'ять кроків до ідеального простору
Маленька кухня - великі можливості: п'ять кроків до ідеального простору
Маленька кухня - великі можливості: п'ять кроків до ідеального простору

Маленька кухня може бути затишною та функціональною, якщо підійти до її облаштування з розумом.

Важливо ефективно використовувати кожен сантиметр простору, створюючи комфортне місце для приготування їжі та відпочинку. Ці шість порад допоможуть вам максимально оптимізувати невеликий простір і зробити його зручним для повсякденного життя.

Розумне облаштування кухонних фасадів

Головне правило маленьких кухонь полягає в використанні будь-якого вільного місця, яке знадобиться для зберігання продуктів і речей, а також зробить вашу кухню цілісною.

Меблі для облаштування маленької кухні повинні бути високими. Не варто встановлювати фасади із проміжками між ними та стелею. По-перше, це не практично, так ви втрачаєте багато корисного простору. Окрім того, на меблях накопичується пил і жир й ви лише витрачатимете час на постійні прибирання. Натомість високі фасади дозволяють кухні виглядати монолітно і красиво. У високих полицях можна заховати трубу від витяжки, багато приладів, посуду.

Не варто замовляти кухонні гарнітури з прозорими або матовими вставками. Інакше ваша кухня буде перевантажена зайвими деталями і виглядати дещо неохайно.

На маленькій кухні не місце масивним меблям, вони будуть виглядати недоречно і зменшуватимуть простір. Краще придивіться до багатофункціональних меблів з вбудованими ящиками і компактним складним столом.

Кутові кухні

Кутовий тип планування дозволить найбільш раціонально використати простір біля стін та звільнити більше місця у центрі приміщення. Воно дозволяє задіяти дві суміжні стіни і кут між ними, розставити плиту, мийку і холодильник за принципом "робочого трикутника". У кутку можна встановити мийку і розмістити під нею комунікації, доступ до яких потрібен рідко.

Також для облаштування можна розглянути варіант із П-подібною кухнею, якщо місця в приміщенні замало для розміщення обідньої зони. Таким чином, у цьому плануванні можна у якості обіднього столу використати приєднану до кухні стільницю, суміщену з вікном та підвіконням.Компактна барна стійка – ідеальний варіант для дизайну маленької кухні. Вона може заощадити цінні квадратні метри. Однак таке рішення підійде не всім, його найчастіше вибирають молоді люди без дітей. А ось для сім'ям з дітьми можна продумати комбінований варіант, де буде присутній невеликий обідній стіл і барна стійка в одній конструкції.

Мінімальна кількість кольорів

Плануючи ремонт у маленькій кухні, вам варто обмежити свій вибір на 2-3 кольорах для інтер'єру. Віддайте перевагу світлим відтінкам: вони мають бути основою дизайну. Ідеальний колір фасадів - білий глянець. Він має властивість відбивати світло, візуально розширює простір і робить його неймовірно стильним.

Можете також обрати один акцентний колір, який відтінятиме основний тон кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як облаштувати вузький коридор: шість дизайнерських ідей, які не з'їдають простір

Вбудована побутова техніка

Заощадити місце на кухні можна за рахунок вбудованої побутової техніки. Так ви створите ефект цілісності і однорідності фасадів робочої зони. Окрім того, збережете цінну площу.

Більше світла

При недоліку освітлення інтер'єр вашої кухні буде здаватися тісним і похмурим. Тому подбайте про те, щоб в кімнату надходила максимальна кількість природного світла. Для декору вікон маленької кухні ідеально підходять римські штори, рулонні або панельні жалюзі, світлі фіранки.

Важливим є зонування кухні освітленням. Навіть для маленької кухні однієї люстри буде недостатньо, а тому варто подумати як про загальне освітлення, так і про окреме освітлення робочої та обідньої зон.

Зараз найпопулярнішим правилом є розташування кухні на одній зі стін. Всі елементи повинні бути викладені так, щоб максимально полегшити приготування страв. Слід почати з холодильника. Прямо поруч з ним потрібно розмістити стільницю без будь-якого обладнання - мікрохвильової печі, тостера, кавоварки.

Принцип, яким слід керуватися при розташуванні прямої кухні, - це правило технологічної лінії. Всі прилади повинні бути сплановані так, щоб робота на кухні була швидкою і зручною. Отже, на початку поставте холодильник. Потім розмістіть стільницю, а за нею раковину, знову стільницю, а після - плиту. Таке розташування дозволить зручно готувати їжу без зайвих рухів тіла.

Зараз ви читаєте новину «Як зробити маленьку кухню комфортною: п'ять ідей для зручності та затишку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі