середа, 09 червня 2021 13:39

Робило людей щасливими. Як готували і споживали морозиво у 1910-1970 роках
11

Продавці морозива на острові Ява, Індонезія. 1910 рік
Продавець морозива у Лондоні. 1912 рік
Фабрика морозива в Оклахомі, 1917 рік
Танцюристки їдять морозиво, 1926 рік
Діти їдять печиво з морозивом. 1950-ті

9 червня 1786 року в Нью-Йорку вперше в США почали продавати морозиво.

Схожі десерти існували здавна. Заморожене молоко дрібно стругали й перемішували зі свіжими ягодами. Пізніше почали заморожувати сир, вершки й додавати сухі родзинки чи абрикоси.

1843 року американка Ненсі Джонсон винайшла ручний міксер для морозива. У місткість для змішування клали ягоди або фрукти. По краях викладали лід і сіль. Винахід вона не запатентувала.

15 червня 1851-го в американському місті Балтимор молочар Джекоб Фуссель відкрив першу у світі фабрику з виробництва морозива. Перед тим займався заготовкою молочних продуктів. Часто в нього залишалися нереалізовані вершки. З них почав робити морозиво. Додавав молоко, цукор і ваніль. Завдяки фабричному виробництву вартість десерту знизилась. З винаходом промислової морозильної камери 1902 року виробництво морозива вийшло на новий рівень.

Морозиво набуло великої популярності у США на початку ХХ ст. Його продавали в спеціальних фургонах, які їздили містами. Улітку традиційно влаштовували вечірки з морозивом на природі. Перше у світі спеціалізоване кафе з морозивом з'явилося 1945-го в американському місті Глендей. Воно стало початком мережі Baskin Robbins.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядало Атлантик-Сіті 100 років тому - ретро-фотографії

В Україні фабрики з виготовлення морозива з'явилися 1940 року в Києві та Харкові. Для цього зі США закупили обладнання та рецепти.

Прийнята 1919 року 18-та поправка до Конституції США поклала початок епохи сухого закону. Заборона мала облагородити життя американців, захистити суспільство від руйнівних наслідків зловживання алкоголем. Натомість в Америці з'явилася ціла мережа підпільних барів.

Зараз ви читаєте новину «Робило людей щасливими. Як готували і споживали морозиво у 1910-1970 роках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі