вівторок, 31 січня 2012 00:30

"Зірвали уроки, бо вся школа збіглася дивитися, як дошка працює"

Автор: фото з сайта www.lenta.tv
  Ігор Курус: ”Школярі — це цільові споживачі, а мережу можна використовувати для передачі програм телебачення”
Ігор Курус: ”Школярі — це цільові споживачі, а мережу можна використовувати для передачі програм телебачення”

Розпочалася реалізація пілотного національного проекту "Відкритий світ". Він передбачає впровадження у школах новітніх інформаційних технологій, зокрема побудову інтернет-мережі 4G. У перспективі планують відмовитися від друкованих підручників і перейти на електронні носії. Вартість проекту — 4,8 млрд грн. Із держбюджету на нього за чотири роки виділять 1,2 млрд. грн.

— У пілотний проект увійшли 704 школи, — розповідає керівник "Відкритого світу" Ігор Курус, 42 роки. — На першому етапі вчителя забезпечать комп'ютером, принтером, проектором, мультимедійними уроками та інтерактивною дошкою (великою комп'ютерною панеллю, на якій можна писати, малювати, а також демонструвати ілюстративний матеріал. — "ГПУ"). За бажанням батьків, потім вийдемо на вищий рівень — забезпечення кожної дитини персональним комп'ютером або ноутбуком, щоб учитель міг дистанційно надсилати тести, домашні завдання.

Як у школах реагують на нововведення?

— По-різному. Десь дійшло до сварок між учителями за інтерактивну дошку. Десь зірвали уроки, бо вся школа збіглася подивитися на неї.

У грудні ми провели навчання 82 тренерів. Тепер вони роз'їхалися по регіонах учити педагогів, як працювати з технікою, налаштовувати інтерактивну дошку, щоб вона допомагала, а не перетворювалася на проблему.

За якими схемами до проекту залучатимуть інвесторів?

— Їхнім коштом передусім учні мали б отримати комп'ютери. За це компанії отримають знижку в оподаткуванні.

З якими виробниками ведуться переговори?

Розглядаємо різні варіанти, де закуповувати техніку: можна придбати китайську, а можна скласти її в Україні. У нас виробляють певні комплектуючі для комп'ютерів. Якщо збирати обладнання тут, слід знизити ставки податку на додану вартість і митні збори при імпорті комплектуючих. Цей варіант прийнятніший, бо наші люди отримають робочі місця. Тепер ми ведемо переговори фактично з усіма світовими комп'ютерними брендами. Забезпечити обладнанням школи, які беруть участь у пілотному проекті, допомогли компанії "Самсунґ", "Інтел", "Майкрософт".

Оператори зв'язку кажуть, що будувати окрему інтернет-мережу для шкіл на базі дорогої технології LTE — це неощадливо.

— Чому ж? Доступ до мережі отримають не тільки школи. Школярі — це цільові споживачі, а мережу можна використовувати, наприклад, для передачі програм телебачення. Якщо говорити про покриття інтернетом малих населених пунктів, то це найдешевша технологія.

Чому тоді проект "Цифровий район", який називають конкурентом "Відкритого світу", коштуватиме 465 мільйонів гривень, а "Відкритий світ" — 4,8 мільярда?

— Бо цей проект передбачає використання супутникового зв'язку. Якщо провести такий інтернет у школу, ми не зможемо забезпечити доступ до мережі, скажімо, на відстані 100 метрів від приміщення. Філософія нашого проекту така: у будь-якому місці в будь-який час дитина має доступ до освітнього ресурсу, щоб виконати домашнє завдання.

Супутниковий інтернет можна використовувати у важкодоступних районах — у горах, на островах. Такі технології, як CDMA і "Вімакс", також розраховані на покриття невеликої території. Розміщення базових станцій у негусто населених районах стає дорогим.

У Нацраді з питань телебачення і радіомовлення заявляють, що діапазон частот, які хоче використовувати "Відкритий світ", звільниться 2015-го. Реалізація проекту затягнеться до цього часу?

— Сьогодні технічно можливо поступово запускати проект від селища до селища, де діапазон частот уже звільнили. Ми почнемо з регіонів, де немає перешкод для цифрового телебачення. За рік до "Відкритого світу" можна підключити десяток міст.

Зараз ви читаєте новину «"Зірвали уроки, бо вся школа збіглася дивитися, як дошка працює"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі