понеділок, 07 липня 2008 15:02

"Заяви Росії щодо Чорноморського флоту, НАТО, визнання ОУН-УПА лише смішать"

  Григорій Омельченко: ”Найефективнішою є така робота будь-якої спецслужби, про яку нічого не знають”
Григорій Омельченко: ”Найефективнішою є така робота будь-якої спецслужби, про яку нічого не знають”

Народний депутат від БЮТу Григорій Омельченко, 57 років, вважає, що нікому не під силу змінити шлях України, бо він визначений Богом.

Наскільки активно й вільно діють нині на території України іноземні спецслужби?

— Я на подібні запитання не відповідаю, оскільки є генералом СБУ. І такі речі для мене як для професіонала не є публічними.

Багато писали, що ваш колега з "Народної самооборони" Юрій Бут не просто так потрапив до Верховної Ради.

— Є така приказка: "Говорят, в Москве кур доят". Тому подібні розмови нехай залишаються для журналістів.

Якими методами може діяти Росія на зовнішній арені щодо недопущення України в НАТО?

— Досить подивитися публічні заяви російських політиків і стане зрозуміло, що робить Москва для впливу на членів Альянсу. Але з боку Росії це природно. Так діяла б будь-яка країна, якби вважала, що щось загрожує її територіальній цілісності або національній безпеці.

А Україна має робити свою справу — реалізовувати обраний зовнішньополітичний курс, вести відповідні переговори з членами НАТО, знімати перешкоди всередині країни. Готуватися до грудня, коли міністри закордонних справ країн-членів вирішуватимуть щодо надання нам ПДЧ.

Важливо ще, щоб на міжнародній арені не було подвійних стандартів. Тобто поділу держав на тих, що мають газ і нафту, і в яких цього немає. Усі повинні бути рівноправні, незалежно від території і природних ресурсів.

А нині цього немає?

— Звісно. Але є інші речі, про які ми мало думаємо. Радше копирсаємося в земних проблемах, стаємо на той чи другий бік у політичних конфліктах. А доля кожної людини і народу — поняття божественне. Тут на Землі ми йдемо визначеним творцем шляхом, отож зупинити поступ України не під силу нікому. Звісно, будуть і внутрішні, і зовнішні перешкоди, боротьба на міждержавному рівні та всередині країни. Але за космічними мірками все це є мишачою вовтузнею.

І всі ті заяви Росії також?

— Так. Незабаром святкуватимемо 17 річницю незалежності. Для людини цей вік — великий відтинок. А для держави це миттєвість, ніби сірник згорів. Подивіться історію: скільки разів Україна була на межі, що робили з нашою мовою, культурою, історією. Але не можна знищити в нас те, що закладено на генетичному рівні Богом і всмоктано з материнським молоком — як би не асимілювали, в які соціально-економічні умови не ставили б і куди доля не кидала б нас за кордон. Тому всі ті заяви щодо Чорноморського флоту, НАТО, визнання ОУН-УПА мене лише смішать. Хай собі кажуть — караван іде далі. І ніхто не знищить всередині країни підвалини громадянського демократичного суспільства. Як ми не критикували б Ющенка, але те, що він зробив у цьому напрямку, є основою демократії. Утім, насамперед це тому, що ми 2004-го прокинулися. Українці зрозуміли, що не можна переступити ту межу.

Отже, нехай собі російські заяви лунають. Якщо це офіційно робить їхнє МЗС, то наше має відреагувати. Але без істерії, ніби з усмішкою. Ви собі кричіть, погрожуйте, а ми рухаємося вперед, визначеним Богом-творцем шляхом.

Можливо, не варто так самозаспокоюватися? Росія ж діє не лише методом публічних заяв?

— Тут уже повинні працювати професіонали. Але це не для публіки. Найефективнішою є така робота будь-якої спецслужби, про яку нічого не знають. А про знешкодження якоїсь терористичної групи, злочинної організації чи шпигунської агентури ви дізнаєтеся з преси вже тоді, коли оголошено вирок суду.

Зараз ви читаєте новину «"Заяви Росії щодо Чорноморського флоту, НАТО, визнання ОУН-УПА лише смішать"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі