четвер, 19 березня 2009 17:21

За три роки цигарки подорожчають удвічі

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби. На сигарети без фільтру він має зрости до 50 грн за тисячу штук замість нинішніх 18 грн. На сигарети з фільтром — до 100 грн за 1 тис. шт. замість 40 грн.

Економічний експерт Володимир Рябошлик, 59 років, каже, що це підвищить роздрібну ціну пачки сигарет у середньому на 30%, тобто на 1,2–1,3 грн. Дорогі цигарки подорожчають на 2–3 грн:

— Нині в Україні найнижчі ціни на тютюн у Європі. Пачка "Мальборо" у нас коштує 6,5 гривні, у Росії — 8,8. У більшості європейських країн — 3–5 євро (понад 30 грн. — "ГПУ").

Політика дешевих цін на цигарки в Україні дозволила збільшити їх виробництво за останні 10 років від 50 до 130 млрд шт. щорічно. Акцизні ставки за цей час теж підвищувалися, але надто повільно — нижче рівня інфляції. Щоправда, 2008-го у вересні акциз зріс одразу на 32 коп. на пачці. До кінця року виробництво сигарет впало на 20%.

Ситуація з тютюнопалінням в Україні стала загрозливою. У нас курять 67% чоловіків, це найвищий показник у Європі. І 20% жінок — найбільше серед країн СНД. Кількість смертей від спричинених тютюновою залежністю хвороб становить майже 13% від загальної кількості — близько 100 тис. щороку. 70% "тютюнових" смертей припадає на вікову категорію від 35 до 69 років.

— Нині з України щороку до Польщі, Румунії та країн ЄС нелегально вивозять до 30 мільярдів сигарет. Там вони у п"ять-шість разів дорожчі, — каже Володимир Рябошлик. — Нинішнє підвищення акцизів скоротить контрабанду. А до бюджету додатково надійде 5 мільярдів гривень.

Уряд планує до 2011-го поступово підвищувати акцизні ставки на сигарети. До того часу вони подорожчають удвічі. Наприклад, пачка "Честерфілда" коштуватиме 8 грн, а "Мальборо" — 12–14.

Зараз ви читаєте новину «За три роки цигарки подорожчають удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі