четвер, 17 грудня 2020 06:21

За Байдена матимемо План дій щодо членства в НАТО

Автор: REUTERS
  Новообраний президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден (у масці ліворуч) планує призначити свого радника Ентоні Блінкена державним секретарем
Новообраний президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден (у масці ліворуч) планує призначити свого радника Ентоні Блінкена державним секретарем

Колегія виборників 14 грудня своїм голосуванням затвердила перемогу Джо Бай­дена на виборах президента США. Виборники представляють 50 штатів та округ Колумбія. Зібралися, щоб віддати голоси так, як доручили їм виборці. 306 за необхідних 270 для перемоги отримав Байден, 232 — Дональд Трамп.

Відомо, що новообраний президент Сполучених Штатів призначить міністром оборони генерала у відставці 67-річного Ллойда Остіна. Служив в армії понад 40 років, ветеран війн в Іраку та Афганістані. Брав участь в операції з повалення режиму Саддама Хусейна 2003-го. Командував військами США на Близькому Сході, зокрема, в операціях проти терористичної Ісламської держави.

Держсекретарем США, який відповідає за зовнішню політику, має стати давній радник Байдена 58-річний Ентоні Блінкен. Працюючи заступником держсек­ретаря Гілларі Клінтон, займався українською тематикою. Після окупації Криму активно виступав за антиросійські санкції.

— Російські дії в Україні — стратегічна поразка РФ, — казав Ентоні Блінкен у червні 2014‑го. — Захопивши Крим, Москва втратила Київ. Україна більш об'єднана й орієнтована на Захід, ніж будь-коли.

Дід Блінкена Меїр народився в Києві 1879 року.

Радником із нацбезпеки призначать 43-річного Джейка Саллівана. Був помічником віцепрезидента Байдена у 2013–2014 роках. Працював заступником Гілларі Клінтон, коли та очолювала Держдепартамент. Виступає за посилення ролі альянсів. Зокрема, Північноатлантичного.

— Я вибрав професіонала, затяту прихильницю правди, — каже Байден про майбутню директорку національної розвідки 51-річну Евріл Хейнс. Вона перша в історії жінка — заступниця директора ЦРУ. Була заступницею радника президента США з національної безпеки у 2015–2017 роках. Займалася втручанням Росії в американські вибори 2016‑го.

Інавгурація Джо Байдена відбудеться 20 січня.

— Байден формує ­сильну й професійну команду, добре поінформовану в українських справах. Ці люди розуміють важливість України, — говорить експерт із міжнародних відносин Григорій Перепелиця, 67 років.

— У світі зараз намагаються домінувати гравці другого ешелону. Створюють регіональні конфлікти. Наприклад, як між Вірменією й Азербайджаном. Це призводить до глобального неспокою. Україна для США важлива з геостратегічної позиції.

У НАТО на останньому засіданні міністрів закордонних справ вирішили відновлювати вплив Альянсу на південно-східному фланзі. Зокрема, посилення присутності в Чорноморському регіоні. Росія окупувала Крим і зруйнувала цей фланг, захопила монополію. Зараз це найвразливіше місце в обороні НАТО. Однопартійці Байдена завжди в зовнішній політиці віддавали перевагу зміцненню демократії в усьому світі.

Байден глибоко занурений в українську політику. Навряд йому потрібен спецпредставник, яким раніше був Курт Волкер. Судячи з біографій майбутніх держ­секретаря Блінкена й радника з нац­безпеки Саллівана, теж опікуватимуться Україною. Байден заявив, що це буде одним із центральних напрямків зовнішньої політики. Можемо очікувати на військову допомогу — летальну зброю. Конгрес уже заклав для України в оборонному бюджеті 250 мільйонів доларів. Друге — боротьба з корупцією. Конституційна криза привернула увагу Штатів. Були різкі заяви. Адміністрація Байдена ставитиме жорсткіші вимоги до нашої влади, ніж за Трампа. Насамперед ідеться про відновлення й підвищення ефективності антикорупційних структур. А також США стануть адвокатом України в НАТО. Педалюватимуть членство Києва. План дій щодо входження точно отримаємо за цієї адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «За Байдена матимемо План дій щодо членства в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі