вівторок, 29 серпня 2006 17:57

"Усе залежатиме від співпраці Ющенка та Януковича"

  Марек Сівець: ”В Україні немає жодного політика, який зміг би пояснити всі переваги приєднання держави до НАТО”
Марек Сівець: ”В Україні немає жодного політика, який зміг би пояснити всі переваги приєднання держави до НАТО”

Депутат Європейського парламенту від Польщі, глава Делегації Європарламенту в Комітеті з питань парламентського співробітництва Україна—ЄС Марек Сівець, 51 рік, каже про погіршення іміджу України та Віктора Ющенка на Заході й про можливі розколи в країні через опозиційну діяльність Юлії Тимошенко.

Як сприйняли в Європі прем"єрство Віктора Януковича?

— Останні вибори в Україні були справді вільними та чесними. Тому Віктор Янукович мав такі самі шанси стати прем"єром, як і будь-хто з обраних до парламенту. Проте західні політики та експерти зараз дуже обережно ставляться до його декларацій та обіцянок. Дехто до певної міри асоціює нового українського прем"єра з фальсифікаціями на виборах 2004 року.

Як уплинули останні події на імідж Віктора Ющенка?

— Частково позитивний імідж України та її президента на Заході втрачено. Проте демократія в Україні таки є. Подальше залежатиме від рівня співпраці Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

Вони спрацюються?

— Сьогодні це передбачити неможливо. Але можуть бути лише два варіанти. Перший — два лідери бачитимуть у нинішній політичній ситуації шанс домовитися про співпрацю. Другий — Янукович та Ющенко змагатимуться між собою. Це збільшить розкол у державі.

Рішення Мороза викликало багато запитань у Соцінтерні

Не забуваймо також, що є ще Юлія Тимошенко. Уваги Заходу до неї зараз значно більше, ніж до двох інших політичних лідерів. Її опозиційна діяльність також може спричинити розкол у країні.

Яким ви бачите її політичне майбутнє?

— Юлія Тимошенко вже обрала шлях у жорстку опозицію. Але якщо уряд Віктора Януковича працюватиме ефективно, то вона матиме великі проблеми. Якщо ж будуть лише сварки та суперечки, то це значно зміцнить її політичні позиції.

Як європейські соціалісти відреагували на обрання Олександра Мороза головою Верховної Ради через об"єднання з Партією регіонів?

— Його рішення викликало багато запитань і у європейських соціалістів, і в Соцінтерні. Ми так і не зрозуміли, чому не відбулася помаранчева коаліція. Хоча час уже показав, що тільки широка коаліція змогла дати поштовх для створення нового уряду. Його підтримав президент Віктор Ющенко, який символізує ідеї помаранчевої революції. Тому можна лише сподіватися, що такий експеримент стане успішним для країни.

А щодо українських соціалістів, то вони несуть велику відповідальність за свій вчинок. І мають зробити так, аби в подальшому він пішов лише на користь вашій державі.

Віктор Янукович уже заявив, що Україна не поспішатиме приєднуватися до Плану дій щодо членства в НАТО.

— Приєднуватися до НАТО можна лише за наявності волі й бажання самої країни-претендента. Та українські посадовці проводять досить незрозумілу щодо НАТО політику. Для них Альянс або жахливе зло, або вихід з усіх проблем. Насправді українське суспільство має саме добре подумати, чи посилить їхнє членство в НАТО безпеку в країні, чи ні. І тоді ухвалити правильне рішення.

Чи потрібно в Україні вже тепер проводити референдум щодо членства в НАТО?

— Існує чітке правило. Референдуми проводять тоді, коли вже знаєш майбутній результат чогось. Сьогодні ж про референдум в Україні говорять лише противники вступу до НАТО. Сподіваються, що люди відмовляться від членства в цій організації. Бо нині в Україні немає жодного політика, який зміг би пояснити всі переваги приєднання держави до НАТО. Але ж тільки після з"ясування усіх "за" та "проти" можна запитувати думку населення.

Як може вплинути те, що тепер сам Віктор Янукович очолює урядовий комітет з питань європейської та євроатлантичної інтеграції?

— Діяльність уряду має величезне значення для подальшої європейської інтеграції України. І це нормальна практика, коли прем"єр-міністр очолює такий комітет. Загалом це добре. Питання лише в тому, що уряд збирається робити з цією євроінтеграцією далі.

Як ви дивитеся на те, що новий український уряд такий різношерстий?

— Усі ці люди вирішили формувати новий уряд разом. Тому мають величезний обов"язок перед своїми виборцями. До того ж вони підписали Універсал національної єдності. Звісно, їхні погляди на майбутнє України є різними. Та цей уряд просто зобов"язаний проводити спільну політику.

Зараз ви читаєте новину «"Усе залежатиме від співпраці Ющенка та Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі