четвер, 03 лютого 2022 06:25

Війна з Україною несе загрозу існуванню Росії

"Росії не потрібна війна з Україною та Заходом. Нам ніхто не загрожує, ніхто не нападає. Політика, заснована на просуванні ідеї такої війни, — аморальна, безвідповідальна та злочинна. Її не можна вести від імені народів РФ", — ідеться в заяві представників російської інтелігенції, які почали збір підписів проти війни з Україною.

Звернення підписали музикант Андрій Макаревич, акторка Лія Ахеджакова, письменник Віктор Шендерович, правозахисники Лев Пономарьов, Світлана Ганнушкіна, Зоя Свєтова, режисери Гаррі Бардін, Володимир Мірзоєв, політики Григорій Явлінський, Лев Шлос­берг, Борис Вишневський.

"Війна не лише не відповідає інтересам РФ, а й несе загрозу самому її існуванню. Безумні дії політичного керівництва країни штовхають нас до цієї межі. Ми зробимо все можливе, щоб запобігти, а якщо це буде потрібно, то й зупинити війну. Громадяни Росії фактично стають заручниками кримінального авантюризму, на який перетворюється зовнішньополітична лінія Кремля. Вони не лише живуть у невизначеності — чи почнеться велика війна, а й спостерігають різке зростання цін і падіння національної валюти.

Ми, відповідальні громадяни Росії та патріоти своєї країни, звертаємося до політичного керівництва Росії, та кидаємо відкритий і публічний виклик партії війни, яка сформувалася в всередині влади".

— Рештки російської інтелігенції намагаються зберегти обличчя на тлі неприпустимого жаху, який чинить їхнє керівництво, — каже політолог Костянтин Батозський, 41 рік.

— Заява не матиме жодного впливу на російську владу, не змусить Путіна зупинитися. Але це важливо, бо ми таки межу­ємо з росіянами і все одно маємо з ними розмовляти. Ми не можемо спілкуватися з прихильниками Путіна. Маємо говорити з тими, хто вважає анексію Криму й агресію проти України неприпустимими. Добре, що в Росії ще є чесні люди, але ситуацію вони не змінять. Те, що вони зробили, — жест людяності, але перебільшувати його не варто.

Зараз ви читаєте новину «Війна з Україною несе загрозу існуванню Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі