четвер, 05 травня 2022 00:50

Війна може закінчитися швидко

— Спочатку ми боролися з російськими колонами техніки, які проривалися до Києва. Сполучені Штати надавали багато протитанкової зброї. Зараз точиться артилерійська боротьба. І США концентруються на наданні Україні артилерії. Тобто їхня мета — завдати стратегічної поразки Путіну й уберегти світ від потрясінь. Врятувати цивілізацію. Я не кажу "західну" чи "європейську", а цивілізацію взагалі — від російського варварства і дикості, — каже політолог 47-річний Олександр ПАЛІЙ.

26 квітня міністри оборони 40 держав зібралися на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині, щоб обговорити підтримку України у війні з Росією. Конференцію партнерів скликали США. Місце зустрічі — найбільша військова закордонна база Штатів у світі.

Автор: Facebook/Олександр Палій
  Політолог Олександр Палій: ”Росіяни місяць захоплювали територію під Києвом, а потім за пів дня випарувалися, як роса на сонці”
Політолог Олександр Палій: ”Росіяни місяць захоплювали територію під Києвом, а потім за пів дня випарувалися, як роса на сонці”

— Не пам'ятаю в історії подібних зустрічей, — каже експерт. — Коли тривали переговори проти Гітлера — зазвичай збиралися лідери трьох-чотирьох країн. Це насправді безпрецедентна подія. Фактично весь цивілізований світ на боці України. Він не хоче за нас воювати, але може дати нам зброю. А це вже немало.

Американський лідер Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити 33 мільярди на допомогу Україні. 20 із них — на військову допомогу. Чи стане це переломним моментом у війні?

— Побачимо це найближчим часом. Уже було кілька таких. Зокрема, розгром російських окупаційних сил під Києвом і подальший відступ. Зараз інший етап. Серйозно зменшилася ймовірність висадки десанту в Одесі — після успішних дій під Миколаєвом та ударів по Чорноморському флоту РФ. Найближчим часом настане новий етап. В середині травня — у червні Україна має отримати артилерію, значно далекобійнішу за нашу. В росіян залишиться кількісна перевага, але в України з'явиться якісна. І це, безумовно, шанс вирівняти ситуацію й почати гнати ворога зі своєї землі.

Байден також планує завдати удару по російських олігархах, вилучивши їхні активи.

— По суті, в Росії є лише один олігарх — Путін. Решта просто тримає гроші, вкрадені в російського та інших народів. Забирати ресурси в їхніх олігархів означає позбавляти ресурсів Путіна та його кліку. Вже повідомляють про арешти майна, нерухомості, фінансів. Це болючий удар.

Чи може це спричинити антипутінські виступи в РФ?

— Імовірність палацового перевороту виключати не варто. З'являтиметься багато нарікань, влада шукатиме когось іншого, на кого можна було б спертися. Путін явно втрачає силу, йде на дно. В його оточенні може виявитися хтось, зацікавлений осідлати процеси. Але це не виступ громадян. У Росії немає реального суспільства. Адже воно — це коли люди відчувають єдність. У РФ вони просто всіх ненавидять — і чужих, і оточуючих. Це можна назвати "антисуспільством". Зграя об'єднується за рахунок ненависті. Люди не довіряють одне одному. Може бути переворот — хтось із військових в оточенні Путіна захопить його бункер або отруїть його. Тоді з'явиться нова фігура, проведе нові вибори. Але російське "антисуспільство" не братиме в цьому участі. Воно побачить нового царька, так само як 20 із гаком років тому — Путіна. І присягне йому.

Автор: gettyimages
  Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі (ліворуч) та міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін (другий зліва) і міністр оборони України Олексій Резніков (праворуч) взяли участь у засіданні Консультативної групи стосовно підтримки України. 26 квітня 2022 року, Рамштайн-Мізенбах, Німеччина
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі (ліворуч) та міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін (другий зліва) і міністр оборони України Олексій Резніков (праворуч) взяли участь у засіданні Консультативної групи стосовно підтримки України. 26 квітня 2022 року, Рамштайн-Мізенбах, Німеччина

Вашингтон планує також виділити 8,5 мільярда доларів прямої економічної допомоги уряду та 3 мільярди доларів — на гуманітарну й продовольчу. Чи дозволить це швидко відновити українську економіку на території, звільненій від ворога?

— У 1940–1960 роках діяв план Маршалла, за яким Америка за свої гроші фактично відбудувала всю Західну Європу. А тут весь світ буде сконцентрований на одній Україні. Тому ця відбудова може трапитися блискавично і з дуже гарними результатами. Бо зруйнована не вся Європа, а лише шмат нашої держави. А тих, хто має кошти на цю відбудову, зараз значно більше, ніж 1945 року. Тож перспективи хороші. Головне — перемогти у війні. Сполучені Штати націлилися зробити з України якусь подобу Південної Кореї — серйозну державу, що має сильну армію й потужну економіку.

Що вирішуватиметься в найближчі тижні на фронті?

— Росія намагатиметься захопити Краматорськ, Слов'янськ, Лисичанськ, Сіверськодонецьк і відрізати там наше угруповання. Завдаватиме ударів, можливо, по Придністров'ю та Південній Бессарабії, щоб відволікти Україну й зашкодити нашій комунікації із західними державами. Можливий удар по Молдові. Москва може вдати, що цієї країни взагалі не існує. А є якісь молдовські території, де можна висадитися й завдати нам удару з тилу. Але росіянам це не вдається. Під Києвом вони теж намагалися обійти наші сили та взяти їх у кільце. Все це закінчилося для них сумно. Звісно, це було трагічно для нашого мирного населення, але росіяни розгромлені.

Підтримкою України зброєю більшість західних країн уже втягнуті у війну. Бойові дії в цих державах навряд чи можливі. До нас уже надходить їхнє ракетне озброєння. Якщо вони ще виділять ракети більшої дальності та нові літаки — буде чудово. Наші пілоти мають перенавчатися для керування західною авіацією. Українці можуть запросити добровольців, які вміють пілотувати. Така участь Заходу була б вирішальною. Його авіація значно сильніша за російську. Це означало б початок кінця війни. Ми вже отримуємо артилерію й ракетні установки. З авіацією — завдамо Росії остаточної поразки.

Скільки ще триватиме війна?

— Треба розуміти — якщо українці почнуть перемагати, все може закінчитися дуже швидко. Пращури росіян були первісними кочовиками. Коли зазнають поразки, тікають значно швидше, ніж здійснюють набіги. Це ми побачили під Києвом, коли вони місяць захоплювали територію, а потім за пів дня випарувалися, як роса на сонці. Така сама історія може повторитися, якщо українці твердо стоятимуть за свою землю. Я впевнений, що перемога не за горами.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Війна може закінчитися швидко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі