пʼятниця, 13 вересня 2013 05:15

Уживані машини не реєструють без "утилізаційних" довідок

Міністерство економічного розвитку підготувало зміни до закону про утилізаційний збір на автомобілі. Він має відповідати вимогам Світової організації торгівлі.

— Чинний закон суперечить правилу СОТ — "не перешкоджати продажу товарів членів організації", — пояснює 51-річний Вадим Карнаухов, віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв. — Через збір іномарки, складені в країнах — членах СОТ, подорожчали в Україні й не можуть конкурувати з вітчизняними машинами. Представники Євросоюзу висловили своє невдоволення, бо їхні виробники зазнають збитків.

Українська влада вдалася до змін після переорієнтації вектора зовнішньої політики. Коли збір ухвалювали, хотіли тісної співпраці з Росією (Верховна Рада ухвалила закон 5 липня 2013 року. — "ГПУ"). Положення скопіювали з російського законодавства. Так створили вигідні умови не тільки для свого, а й для російського автопрому, адже багато їхніх моделей складають у нас. Та після торгової війни з Москвою Україна вирішила йти на Захід. Тож потрібно приводити все у відповідність до європейських норм.

Найімовірнішою зміною стане запровадження утилізаційного збору й на вітчизняні автівки. Змінять і принцип нарахування — братимуть фіксований платіж із легковиків, мікроавтобусів та вантажівок. Бо зараз беруть залежно від об'єму двигуна. Будуть якісь додаткові норми, щоб урегулювати ситуацію зі збором на вживані іномарки. Поки що з цим проблема. Власники старих машин не можуть отримати довідки про сплату збору (вона потрібна на авто, привезені в Україну після 1 вересня 2013-го. — "ГПУ"). А без них автомобілі не реєструють у ДАІ. Почали вигадувати різні тіньові схеми, пропонувати даїшникам хабарі.

Влада має розробити формат "утилізаційних" довідок, організувати торги на їх виготовлення та друк. Проблема вирішиться місяців за три. Автомобілістів рятує хіба те, що даїшники не мають права перевіряти на дорозі довідки про сплату збору.

Зараз ви читаєте новину «Уживані машини не реєструють без "утилізаційних" довідок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі