понеділок, 04 вересня 2006 16:49

Ющенко з"їздить до Алієва

Президент України здійснить дводенний офіційний візит до Азербайджану. 7–8 вересня Віктор Ющенко зустрінеться зі своїм колегою Ільхамом Алієвим, тамтешніми урядовцями та депутатами. Серед іншого президент обговорить створення нового маршруту транспортування каспійської нафти Одеса—Броди—Плоцьк.

— У співпраці України та Азербайджану щодо видобутку нафти згаяно багато часу, — нагадує директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін, 51 рік. — Майже десять років тому нам пропонували конкретну угоду з конкретними сумами, але тоді ми не знайшли коштів.

Тепер Україна намагається відновити співпрацю з Азербайджаном. Та сьогодні доведеться рахуватися із західними компаніями.

— Їхні власники відіграють велику роль у створенні маршруту Одеса—Броди—Плоцьк, — каже Володимир Саприкін. — Тому прийдеться домовлятися з ними. Азербайджанська державна компанія теж видобуває багато нафти. Проте значна частина її йде на напрям Баку—Джейхан. Тобто питання в тому, скільки нафти залишається вільною та як спрямувати ці потоки до України.

Це перший офіційний закордонний візит Віктора Ющенка після майже трьохмісячної перерви. Експерт пояснює його необхідністю посилити співпрацю з країнами СНД. Адже вона може принести реальні надходження до державного бюджету та підвищити прибуток вітчизняних компаній. Азербайджан, у свою чергу, планує розмістити в Україні кілька десятків автозаправок.

Попередній офіційний закордонний візит Віктор Ющенко здійснив у червні, коли відвідував Нідерланди на запрошення королеви Беатрікс. Тоді президент також вирішував нафтові питання. Зокрема між дочірньою компанією "Нафтогаз України" "Укргазвидобування" та голландською компанією "Шелл" було підписано угоду щодо розвитку та видобутку газу та нафти на родовищах України.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко з"їздить до Алієва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі