четвер, 21 травня 2009 17:29

Уряд намагається оздоровити націю

Жорсткі заходи влади проти грального бізнесу стали для більшості українців несподіванкою. Але несподіванкою приємною.

Спочатку уряд припинив на місяць (період перевірок) дію всіх ліцензій у цьому сегменті ринку. А вже 15 травня парламент підтримав ініціативу Кабміну і проголосував за закон "Про заборону грального бізнесу в Україні". Уряд же повинен упродовж трьох місяців визначити спеціальні зони за межами населених пунктів, в яких розташовуватимуться об"єкти гральної індустрії.

Уже не перший рік багато експертів б"ють на сполох — у нашій країні епідемія ігроманії. І ось нарешті-таки влада, насамперед в особі прем"єр-міністра Юлії Тимошенко, серйозно звернула увагу на проблему. Як відзначає голова правління правозахисної організації "Міжнародна ліга захисту прав громадян України" Едуард Багіров, це було зроблено украй своєчасно.

— Цей закон підтримали 340 депутатів, — говорить він. — Він захищає інтереси держави і громадян. Я неодноразово зустрічався з людьми, які перебувають у місцях позбавлення волі тому, що свого часу зайшли в гральні зали. Програли певну суму грошей і стали хворими людьми. А для того, щоб грати, потрібні гроші. І вони вчинили кримінал.

Ігрова залежність досягла загрозливих масштабів у нашій країні. Як відзначає директор міжнародного гуманітарного центру "Розрада" Валентина Бондаровська, у мережу грального бізнесу потрапляють діти, що не отримали належного батьківського виховання. Хвороба торкнулася десятків тисяч молодих українців. Невтішна картина і серед дорослого населення.

Вони програли певну суму грошей і стали хворими людьми

— Важливо почати, і з цим пороком людина вже не може впоратися, — розповідає Бондаровська. — Це хвороба, яка практично не лікується. Можна дати якісь пігулки і взяти гроші за лікування, провести кодування, але ми не долаємо дитячі психологічні травми.

Психолог відзначає важливість кроку, який зробили уряд і парламент:

— Ми зараз перебуваємо на початку подолання національної катастрофи.

Утім, остаточно говорити про закон, як про факт, що відбувся, рано. Документ усе ще на підписі в президента. Гральне лобі намагається будь-якими шляхами натиснути на Віктора Ющенка.

— Є порадники, які пропонують президентові не підписувати цей закон, — заявив Едуард Багіров. — При цьому не враховується, що мільйони громадян України проти того, щоб гральний бізнес був у сьогоднішньому стані. Хай створюються такі ж умови, як у США та інших країнах. Хай будуть визначені спеціальні зони.

Головним публічним козирем лобістів є те, що в гральній індустрії задіяні понад 200 тис. людей і тепер вони залишаться без роботи. Але Едуард Багіров упевнений: уряд прийме заходи, щоб їх працевлаштувати.

Чи вдасться "гральним баронам" переконати президента, покаже час. Хоча політолог Володимир Поляков припускає, що той близький до ветування закону:

— Судячи з того, що Віктор Ющенко взяв паузу для консультацій відносно цієї проблеми, він найшвидше накладе вето на закон про заборону грального бізнесу. Тим самим президент стане на сторону грального лобі.

Політолог звертає увагу, що "представники грального бізнесу хочуть зіграти на нелюбові Ющенка до Тимошенко, яка є персональним ініціатором заборони".

Не будемо загадувати, чим закінчиться це протистояння. Але очевидно, що від того, хто переможе в ньому, багато в чому залежатиме моральне здоров"я нації.

Зараз ви читаєте новину «Уряд намагається оздоровити націю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі