вівторок, 01 вересня 2009 18:01

Юлії Тимошенко комфортніше серед людей

Автор: фото: REUTERS
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко привітала донеччан з відкриттям ультрасучасного стадіону, перебуваючи серед пересічних вболівальників
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко привітала донеччан з відкриттям ультрасучасного стадіону, перебуваючи серед пересічних вболівальників

Юлія Тимошенко знайшла в своєму більш ніж щільному робочому графіку час і для свята: вона взяла участь у відкритті нового сучасного стадіону — "Донбас-арена" в Донецьку. Уряд Тимошенко приклав стільки зусиль, щоб утримати на плаву під час кризи найважливішу для регіону вугільну галузь, що можна сказати: це було і її, Юлії Тимошенко,  свято.

На відкритті футбольної арени вона із командою БЮТ розмістилася серед звичайних уболівальників "Шахтаря" — подалі від спецтрибуни, де сиділи Віктор Ющенко, Віктор Янукович, Рінат Ахметов, Володимир Литвин та інші. "Мені тут, серед людей, комфортніше", — пояснила прем"єр журналістам. І, на відміну від інших високопоставлених гостей, не почала виголошувати гучних промов. Адже найважливіші для Донбасу питання підтримки та розвитку вугільної галузі вона вирішувала з представниками шахтарського краю напередодні святкувань.

Буквально за кілька днів до відкриття "Донбас-арени" відбулася трагедія на шахті об"єднання "Макіївуголь", загинули люди. Тоді, на засіданні круглого столу з шахтарських проблем, Юлія Тимошенко заявила: "Усі наші дії, усі плани повинні бути направлені на те, щоб довести до кінця введення сучасних систем безпеки. Безпека праці шахтаря — це найважливіший і найістотніший пріоритет усієї вугільної політики держави. Уряд уже цього року додатково виділяє ще 100 мільйонів гривень на ці цілі".

Це не перший випадок, коли Кабмін Тимошенко приділяє пильну увагу безпеці організації праці на шахтах. Під час торішньої катастрофи на шахті ім. Засядька саме Юлія Володимирівна взяла діяльну участь у розслідуванні її причин, у допомозі потерпілим і пообіцяла навести лад. Криза внесла деякі корективи до її планів, проте Тимошенко виконує взяті на себе зобов"язання перед вугледобувною галуззю.

Так, в умовах зменшення споживання вугілля на електростанціях і металургійних підприємствах уряд купив додатково 1,5 млн т енергетичного вугілля, створивши його додатковий державний резерв. Шахти отримали живі гроші і, як наслідок, "ми не маємо заборгованості по зарплатах. Цього місяця ми змогли виділити істотні гроші на перебудову лав і вперше на 16 відсотків збільшені обсяги виробництва в металургійному комплексі", — повідомила Юлія Тимошенко.

Уряду вдалося утримати галузь на істотно вищому рівні, ніж сусіди: під час кризи Україна мала падіння 11%, тоді як, наприклад, Росія — 35. "Ми змогли застосувати так звані мінімізуючі антикризові програми, які не за рахунок бюджету підтримують галузь, а за рахунок скорочення галузі й економлять бюджет. Ось різниця, ось вибір, перед яким ми стояли", — підбила підсумок Юлія Володимирівна.

2009-й став роком протистояння кризі, а 2010-го ми продовжимо рух уперед

Коли в момент кризи на 20% упала генерація електроенергії і на 50% — металургія, Кабінет Міністрів Тимошенко прийняв два стратегічно важливих вирішення для подолання кризи. Перше: концептуальне рішення, направлене не на скорочення галузі, а на її підтримку ціною важких, але необхідних витрат бюджету. Таким чином, створювався додатковий, національний, вугільний резерв. На сьогодні національний резерв вугілля на тепло-електростанціях збільшений на 1,5 млн т енергетичного вугілля. Другим рішенням, рятівним для вугільної галузі, стало значне зниження вартості вугілля, що коксувалося, — тільки таким чином вугільна галузь і металургія могли повернути собі конкурентоспроможність на зовнішньому ринку.

Особливою статтею додаткових витрат стало устаткування для шахт. Генеральний директор державного підприємства "Ровенькиантрацит" Юрій Зюков, чиє підприємство вже отримало кошти із Стабфонда на устаткування лав у шахті ім. Фрунзе, оцінює дії кабінету Тимошенко так: "Жоден уряд України не приділяв стільки уваги вугільній галузі, як уряд Юлії Тимошенко. Прем"єр детально вникає у вирішення проблем, що стоять перед нашим підприємством, і бере особисту участь у забезпеченні необхідним устаткуванням для збільшення добування".

Уряд Тимошенко добився не тільки збереження, а й навіть невеликого збільшення рівня зарплат у галузі — у той час, як у багатьох країнах світу вони урізані на 30–50%. А шахтарські пенсії в нас у країні втричі вище, ніж у Росії.

Є в Тимошенко і стратегічний план розвитку галузі, розрахований до 2030 року. На той час видобуток вугілля планують довести до 130 млн т на рік. "Ми, — сказала Юлія Володимирівна, — повністю мінятимемо виробництво електроенергії на теплових електростанціях на сучасніші технології спалювання вугілля, які є екологічно безпечними і найбільш ефективними в усьому світі". Уже підписані угоди з компаніями Японії для реконструкції теплових електростанцій, які можуть споживати вугілля замість природного газу.

"Майбутнє України, майбутнє її енергетичної безпеки, нашої стабільності та нашої незалежності — у тому, щоб ефективно перебудовувати вугільну галузь", — відзначила Тимошенко. Згоден із цим і генеральний директор державного підприємства "Свердловськантрацит" Олександр Плювако: "Нам приємно відзначити, що завдяки увазі уряду й особисто прем"єр-міністра, наше підприємство нарощує обсяги видобутку вугілля. Особиста участь Юлії Володимирівни стала гарантією того, що шахтарі-свердловчани не знають, що таке затримка заробітної плати або заборгованість дирекції перед ними".

"Величезне спасибі прем"єр-міністрові Юлії Володимирівні Тимошенко за те, що не залишає без уваги гірську науку, — говорить директор державного підприємства "Петровський завод вугільного машинобудування" Віктор Брюм. — Завдяки її наполегливості, наше підприємство практично не відчуло на собі кризи. Наші обсяги виробництва тільки нарощуються. Головна риса прем"єра — уміти не тільки слухати, але і чути. І така співпраця між урядом і наукою обов"язково дасть вагомий результат".

До кінця року на підтримку вугільної галузі уряд Тимошенко направить 1,6 млрд грн. Отже, крім помпезного відкриття "Донбас-арени", будуть у шахтарському краю й інші приводи для святкувань. "І якщо 2009 рік став роком протистояння кризі, то 2010-й стане тим роком, який дасть можливість продовжити наш славний рух уперед. Це і збільшення виробництва вугілля, це і модернізації та реконструкція теплових електростанцій, це і забезпечення всіх передумов для того, щоб наша вугільна галузь процвітала і розвивалася", — заявила Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Юлії Тимошенко комфортніше серед людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі