понеділок, 09 листопада 2009 17:11

Юлія Тимошенко підтримує модернізацію металургійної галузі

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час робочої поїздки на ”Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” спілкується з головою його правління Володимиром Бойком (праворуч на передньому плані)
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час робочої поїздки на ”Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” спілкується з головою його правління Володимиром Бойком (праворуч на передньому плані)

Вітчизняна металургія — одна з найуразливіших сфер економіки. Тому по ній криза вдарила більш за все. Нічого дивного: це виробництво орієнтоване на експорт. Оскільки криза торкнулася й інших країн, Україна втратила основні ринки збуту. У таких умовах ми реально могли втратити металургію.

В уряді вирішили, що так просто одну з бюджетотворчих сфер не здадуть. Як тільки стало зрозуміло, що криза швидко не відступить, прем"єр ініціювала низку заходів, направлених на допомогу металургії. Уряд ухвалив постанову, направлену на стабілізацію в гірничо-металургійному і хімічному комплексах.

Головна ідея — тимчасово ослабити податковий і ціновий зашморг на постраждалих галузях. Вирішили спочатку ввести мінімальну цінову надбавку за газ (2% проти 12% минулого року), а з жовтня — взагалі скасувати її. За даними Мінпромполітики, це дозволило металургійним підприємствам заощадити понад 1,5 млрд грн.

Крім того, уряд дотував закупівлю газу для метпідприємств. У той час, коли ціна на газ по країні становила $360 за 1 тис. куб. м, підприємства гірничо-металургійного комплексу купували його по $280.

Те ж саме — із тарифами. Уже рік діє мораторій на підвищення тарифів на електрику і на вантажні залізничні перевезення для металургійних підприємств.

Ще один ефективний захід — уряд узяв під контроль ціни на вугілля, що коксується. Воно є основною сировиною для металургії, а також запропонували продавати вугілля на аукціонах. Окрім іншого, підприємства металургійного комплексу мають перевагу з повернення ПДВ: їм податок повертають протягом п"яти днів.

Головна проблема металургії — падіння попиту на продукцію під час кризи економіки. Кабмін намагався стимулювати зростання цього попиту. Зокрема, за допомогою іпотечної антикризової програми допомагав будівельникам завершити свої об"єкти.

Вигоду для галузі вдалося отримати навіть у кризу. Наприклад, істотно подешевшала сировина для металургії. Та і девальвація гривні зіграла в даному випадку на руку: знизилася собівартість продукції на світовому ринку, унаслідок чого підвищується її конкурентоспроможність.

Починаючи з літа, галузь демонструє рекордне за рік місячне виробництво чавуну, напівфабрикатів, прокату і труб

Можливо, результати були би більш вражаючими, коли б не блокування ініціатив уряду з боку президента і його команди. Так, Віктор Ющенко ветував закон, що стосується підтримки промисловості, а після того, як парламент подолав вето, дорогу документу перекрив Конституційний суд. Таким чином, були зупинені чимало технічних нововведень, які дозволили б прискорити процес оновлення устаткування й підсилити попит на металургійну продукцію. Можна також забути про безмитне ввезення енергозберігального устаткування, яке заощадило б металургам 10 млрд грн, і про ПДВ-канікули для інвесторів.

Навіть неповний пакет урядових заходів дав свій результат. Зокрема, зменшилася собівартість металургійної продукції. Якщо до початку кризи тонна заготівки коштувала $585, то в середині літа ця цифра становила $250.

Помітно скоротилося падіння виробництва в металургії. Якщо на початку року Держкомстат фіксував зниження виробництва у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року на 46%, то до літа цей показник зменшився майже на 10%.

Відновлення галузі веде до прогнозованих результатів — зниження рівня безробіття. Подібне спостерігають в областях, де розміщені найбільші металургійні потужності країни: це — Дніпропетровська, Запорізька і Донецька. Причому, у перших двох регіонах рівень безробіття був трохи більший за 9%, і це найнижчий показник по Україні.

Починаючи з літа, галузь демонструє рекордне за рік місячне виробництво чавуну, напівфабрикатів, прокату і труб. Зокрема, у жовтні зріс випуск радіаторів і казанів центрального опалювання, металевих будівельних конструкцій тощо.

Звичайно, говорити про повне відновлення галузі поки що зарано.

Експерти стверджують, що попит на вітчизняну металургійну продукцію формує експорт — зараз попит мають дешеві напівфабрикати. А ось на внутрішньому ринку поки що стагнація. Проблема в тому, що виробники металопродукції не хочуть знижувати ціни, а комерційні банки не бажають надавати кредити. Та й наближення президентських виборів позначається.

Тому прогнози на виробництво в металургії на подальші місяці швидше негативні. По-перше, буде сезонний спад попиту на метал, по-друге — на ситуацію неминуче вплине зниження світових цін на певні види металопродукції.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко підтримує модернізацію металургійної галузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі