вівторок, 21 лютого 2012 00:00

Українському кіно бракує талантів

Понад два третини українців уважають, що державі слід підтримувати національне кіно прямим фінансуванням зйомок і просуванням стрічок у кінопрокаті. Такі дані грудневого соціологічного опитування оприлюднила компанія "Ресерч енд брендінг груп".

— Так звана "ґрантова система", за якою на конкурсі розглядають найкращі кінопроекти, що їх потім держава береться фінансувати, зараз найефективніша у світі, — каже кінодистриб'ютор і власник мережі "Кінопалац" 54-річний Богдан Батрух. — Так роблять у Франції, торік схожу систему почали запроваджувати в Україні. Результати побачимо цього року.

Система державних замовлень, яка тривалий час існує в Росії, нам не дуже корисна. Гроші там виділяють не стільки на якість кінопродукту, скільки на отримання політичних дивідендів. Як результат — держава має більший вплив на сюжети майбутніх стрічок.

Кіно в нас не було предметом цінностей на державному рівні. Українці два десятки років розбудовували сяку-таку державу: адміністративну модель, військову потугу, демократичні структури тощо. Зазвичай такі часи дуже несприятливі для культури. Щоб розвиватися, їй потрібен суспільний спокій.

Українському кіно бракує талантів. Їх треба підтримувати, надавати  можливості працювати й розвиватися. І вони потягнуть за собою населення. Кіно тепер, як і музика, — це жорстока боротьба. Мало не кожен глядач має доступ до продуктів світового кіно. Не так просто знайти в цій галузі своє місце.

Зараз ви читаєте новину «Українському кіно бракує талантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі